Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Зъболекари съветват: Ходете редовно на профилактични прегледи

96% от българите имат поне по един кариес

20.12.2019 | 21:38 Редактор: Юлия Христова

250 хил. българи нямат нито един зъб в устата си. Всеки тийнейджър е с кариес. Част от хората, предимно в по-малките населени места, повече от 20 години не са посещавали зъболекар.  96% от българите имат поне по един кариес, сочат данни от изледване за 2019 г.

"Важна е профилактиката, тогава можем да сме по-полезни като зъболекари. При възрастни пациенти Касата осигурява 3 безплатни процедури годишно. Ако пациентите не ги изразходват, те се губят и не се натрупват за следващата година - няма да са 6, а отново 3", посочи за "Денят ON AIR" лекарят по дентална медицина д-р Венета Павлова.

По думите ѝ тя и колегите ѝ все повече се сблъскват с деца в невръстна възраст, които имат проблеми със зъбите. При децата, след появата на първите зъби, било нужно да се правят първите прегледи. Тя припомни още, че често се правят различни програми при най-малките с цел профилактика. 

Пред Bulgaria ON AIR д-р Валентин Павлов посочи, че все повече пациентите обръщат внимание на денталното си здраве, но за жалост малко медии обръщат внимание на темата.

"По Здравна каса може да се лекуват деца със специфични потребности, но проблемът стои на масата на преговорите и за тези след 18г. Трудно се работи с тях", обясни той.  

По думите му у нас имало малко бази за специализация. Младите лекари завършвали и искали веднага реализация навън, но родните условия, кабинети и практики не отстъпвали по нищо на тези в чужбина. 

Към причините за стряскащите данни за състоянието на зъбите ни експертите вече добавят стресът, некачествените храни, както и липсата на устна хигиена.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК