ЕС ще разшири санкциите срещу турски граждани и компании заради сондажите

Представители на Кипър обаче коментират, че искат да видят подготовка за по-сериозни санкции

09.12.2020 | 23:36 Редактор: Юлия Христова
ЕС ще разшири санкциите срещу турски граждани и компании заради сондажите

Европейският съюз ще разшири санкциите срещу турски граждани и компании, свързани със сондажите за природен газ в Средиземно море, пише Ройтерс, цитиран от Investor.bg, като се позовава на проект на документ, който ще бъде разгледан на Европейския съвет в четвъртък (10 декември).

Това са сред най-консервативните наказателни мерки, които може да предприеме ЕС, отбелязва агенцията. През октомври европейските лидери обещаха, че ще използват "всички инструменти", за да спрат проучванията за въглеводороди край бреговете на Кипър и Гърция.

Тогава Франция поиска икономически санкции, които да засегнат сектори на турската икономика. Страни като Германия, Испания и Италия обаче се противопоставиха на подобен натиск срещу съюзник в НАТО и кандидат за членство в ЕС. Опасенията бяха, че налагането на икономически санкции може да вкара Турция в орбитата на Русия.

В допълнение ролята на Анкара в даването на убежище на бягащите от военните действия сирийски бежанци също ограничава желанието на ЕС да налага по-сериозни санкции, коментират анализатори, пише bloombergtv.bg.

Представители на Кипър обаче коментират, че искат да видят подготовка за по-сериозни санкции, ако Турция не спре да сондира. Те могат да бъдат наложени през февруари или март 2021 година.

ЕС вече има списък с лица, чиито активи са замразени заради дейностите в Средиземно море. В него обаче попадат основно директори от държавната петролна компания Turkish Petroleum Corporation (TPAO). Кипър обаче настоява за по-голям обем от лица, които да бъдат наказани.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК