Евросанкции очакват Турция заради сондажите в Средиземно море

Европейските външни министри ще разгледат условията за налагането им

07.12.2020 | 11:53 Редактор: Тодор Петров
Евросанкции очакват Турция заради сондажите в Средиземно море

Европейските министри на външните работи ще разгледат условията за налагане на санкции срещу Турция, заради търсенето на газ в Средиземно море, преди окончателното решение да бъде взето от европейските лидери на срещата им в четвъртък.

Още през октомври лидерите предупредиха Турция да спре проучвателната дейност за находища на газ в спорните с Кипър и Гърция води на Средиземно море или ще има последствия, припомня агенция Reuters, цитирана от Investor.bg.

Европейският съюз посочва, че турските кораби продължават да извършват проучвателни дейности в Средиземно море, като според Гърция официалните преговори с Турция са невъзможни.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова миналата седмица Турция да спре играта на котка и мишка, предлагайки отстъпки, само за да се отметне от тях по-късно.

За момента Германия е страната, която държи ключа към евентуалното налагане на санкции. Берлин се надява да успее да посредничи в спора между Анкара и Атина, но подновяването на проучвателните дейности за газ през октомври разгневиха Германия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години