Плъхове, прасета и пилета може да са ключът към справянето с Ковид-19

Според ново проучване тези животни са имунизирани срещу вируса

06.12.2020 | 09:26 Редактор: Ивет Арабова
Плъхове, прасета и пилета може да са ключът към справянето с Ковид-19

Свинете, пилетата и плъховете биха могли да се окажат ключът към справяне с Ковид-19, според ново изследване. Оказва се, че те са имунизирани срещу коронавируса заради формата на клетките си, казват учените. Проучването на университета в Станфорд обяснява защо някои животни, включително котки и говеда, са податливи на инфекцията, а други не, разкрива “Стъди Файндс”.

Откритието може да доведе до лекарство, което да крие "ключа“ за улавяне на бъга и да му попречи да взаимодейства с клетките. Смята се, че пандемията е започнала, когато вирусът SARS-CoV-2, който причинява Ковид-19, се е предал от прилепи или панголини на хората. Изследователите са изследвали как шипът на вирусния протеин се закача върху клетките. SARS-CoV-2 навлиза в клетките чрез свързване към специфичен ген, известен като ангиотензин-конвертиращ ензим 2 или ACE2. Тези рецепторни гени са на повърхността на нашите клетки. Компютърни симулации показаха за първи път как се свързва с различни ACE2 рецептори, подобно на влизане на ключ в ключалка. Те демонстрираха "ключалките“ на някои животни, които пасват по-добре, включително при хората. Това прави тези видове по-податливи на инфекция.

3D моделите също идентифицират определени структурни характеристики, уникални за тези видове. Други същества са имунизирани, тъй като техните ACE2 рецептори липсват, което води до по-слаба комуникация. Д-р Жоао Родригес, водещ автор на изследването, казва, че това отваря вратата за разработването на медикаменти. То също така може да помогне за предотвратяване на бъдещи огнища чрез наблюдение на животински гостоприемници, от които вирусът може потенциално да зарази хората, информира БГНЕС.

Коронавирусът не е непознат за животните. Съобщава се за Ковид-19 при котки в САЩ и Белгия, норки в холандски ферми и дори при лъвове и тигри в зоопарка в Бронкс в Ню Йорк.

"Във всички тези случаи “превозното средство” изглежда е заразен човешки приемник. По-важното е, че в случая с фермите за норки в Холандия има данни за предаване от човек на животно и отново на човек “, пишат авторите.

Проучванията показват, че камили, коне, овце и зайци също могат да бъдат заразени, но не и пилета, патици, прасета, мишки и плъхове. Природозащитниците се страхуват, че светът е на прага на нова пандемия, тъй като унищожаването на местообитанията довежда хората до по-тесен контакт с популациите от дивата природа.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 8
Jon
преди 6 месеца
Stiga s tois izmislen korona virys ne omrazna li vi za edni piar za drygi bradva aide stiga naistina pisvate Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 6
Бунтата
преди 6 месеца
Карантина има в България,но във другите държави(Франция,Германия),няма?!!Затвориха важни обекти, JUMBO си бачка с пълна пара.Защо???Защото е някой който е във власта. Сигнализирай за неуместен коментар
1
18 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 месеца
Със сигурност има нещо, което да го спре, въпрос на време е да го открият! Сигнализирай за неуместен коментар