Хиляди норки с Ковид-19 по света, има ли случаи на заразени животни у нас?

Учени се опасяват, че това може да постави под заплаха ефективността на разработените ваксини

20.11.2020 | 19:59 Редактор: Искра Ангелова

7 държави са регистрирали мутиралия щам на Ковид-19 в норки при хора. Учени се опасяват, че това може да постави под заплаха ефективността на разработените ваксини. Но няма и данни дали тази мутация е възникнала първо в норките или първо в хората. 

След предприетите мерки за умъртвяване на десетки хиляди норки в Гърция, Нидерландия и Дания заради установени случаи на коронавирус, сега Ирландия планира да избие отглежданите редки животни от страх да не са носители на вируса.

В България засега няма установени положителни проби при норки. Каква е ситуацията в най-голямата ферма у нас?

В най-голямата ферма за отглеждане на норки у нас - край Стара Загора, са предприети всички необходими мерки за борба с Ковид-19. Периодично се взимат PCR тестове от животните, които се изпращат в лаборатория в София.

"Всяка седмица колеги от областната агенция идват и взимат проби на случаен принцип. Между 10 и 20 норки се тестват", каза организаторът по производство във фермата Силвия Йорданова.

Резултатите пристигат директно в Агенцията по безопасност на храните.

"Не се притеснявам, тъй като взимаме много строги мерки за здравето на хората и животните. Почистваме, дезинфекцираме", допълни тя.

От фермата са категорични - това е паника, страх, за което няма доказателство. Във фермата работят 35 служители, болни не се допускат и периодично се тестват с PCR. 

"Хората са спокойни, те самите виждат, че животните са в отлично здравословно състояние", коментира зам.-организаторът на производството Пламен Петров.

От организацията за забрана добива на ценна кожа са категорични, че обектите за отглеждане на норки са най-чувствителни към ковид-19. А случаите в Нидерландия, Дания и Гърция неминуемо ще рефлектират и у нас. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК