Микробиолог: Дания може да се превърне в новия Ухан

Изключително тревожно e, че вирусът може да се предаде от животни на хора, посочи ученият

13.11.2020 | 16:45 Редактор: Радостина Димитрова
Микробиолог: Дания може да се превърне в новия Ухан

Микробиологът Ханс Йорн Колмос описва ситуацията с коронавируса в страната си драматично: "Дания може да се превърне в новия Ухан", казва той пред датския вестник Jydske Vestkysten и предупреждава за мутирал коронавирус, който е засегнал норки в няколко ферми за кожи в Дания, пише Investor.bg.

Изключително тревожно било, че вирусът може да се предаде от животни на хора.

В действителност 214 души в Дания вече са заразени с петте открити мутации. Дванадесет от тях - с това, което вирусолозите смятат за най-опасната мутация "Клъстер 5". Има опасения, че мутиралият вирус може да направи ваксината неефективна или поне по-малко ефективна.

За да предотврати това, датското правителство реши да предприеме драстични мерки: всички около 16 млн. норки в 1100 ферми за кожи трябва да бъдат избити. В същото време правителството взе решение за локална блокада в Северна Ютландия, където се намират повечето ферми.

Избиването на животните вече е започнало, но изглежда правителството на Мете Фредериксен е действало незаконно. Защото във вторник датският министър на земеделието Могенс Йенсен трябваше да признае: "Направихме грешка". Имало е правно основание само за фермите със заразени норки, но не и за здравите.

Все още не е ясно как ще продължи драмата. Правителството иска бързо да прокара нов закон, който да позволи всички норки да бъдат избити, но то няма нужното мнозинство за това в парламента. 2,5 млн. животни вече са били убити, 13 млн. норки трябва да бъдат унищожени през следващите дни.

Няколко животновъди обявиха, че въпреки щедрите компенсационни плащания искат да оставят животните си поне за разплод, други не виждат бъдеще в развъждането на норки и искат да продължат с избиването. До момента Дания е най-големият износител на козина от норки в света. А през последните 14 дни страната е регистрирала почти 255 новозаразени с коронавируса на 100 хил. жители. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК