Способен ли е Бил Гейтс да ваксинира света?

Над 11 млрд. долара ще струват усилията по набавянето на ваксини за повече от 150 страни

26.11.2020 | 11:25 Редактор: Георги Камарашев
Способен ли е Бил Гейтс да ваксинира света?

Ръководителят на един от най-големите производители на ваксини в света имаше проблем – Адар Понавала, главен изпълнителен директор на Института за серум в Индия, се нуждаеше от 850 милиона долара за всичко. Трябваха му от стъклени флакони до цистерни от неръждаема стомана, за да може да започне да произвежда дози от ваксина срещу Ковид-19 за най-бедните в света, пише New York Times.

Според негови изчисления той би могъл да рискува с 300 милиона долара от парите на компанията си, но все пак ще му трябват още над половин милиард долара. Затова той се обърна към пенсиониран изпълнителен директор в Сиатъл.

Бил Гейтс, основателят на Microsoft, познава Понавала от години. Гейтс бе похарчил милиарди, за да помогне за развиването на ваксини в света, като работи в тясно сътрудничество с фармацевтични мениджъри, за да трансформира пазара. По този начин той се превърна в най-мощния (и провокативен) частен играч в глобалното здравеопазване.

В края на разговора им това лято Гейтс обещава: Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" ще предостави гаранция от 150 милиона долара, за да може индийската фабрика да продължи с производството.

Това е само част от усилията за 11 милиарда долара, вложени в поставянето на основите за набавяне на ваксини за повече от 150 страни, въпреки че в крайна сметка може се окаже, че струват дори много повече. Инициативата се ръководи от две световни организации с нестопанска цел, на които Бил Гейтс помогна за стартирането, заедно със Световната здравна организация, която разчита на фондацията на Гейтс като един от най-големите си дарители.

Зад кулисите работи вторият най-богат човек в света, който нито е учен, нито е лекар, но който вижда себе си и своята фондация за 50 милиарда долара уникално подготвени да вземат централна роля в тази ситуация.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

19
3 rate up comment rate down comment 0
Аззз
преди 4 месеца
Изчадие избягало от ада,и вие които го възхвалявате в тази статия. Сигнализирай за неуместен коментар
18
2 rate up comment rate down comment 0
Само минавам
преди 4 месеца
Пожелаваме му скорошна внезапна смурт Сигнализирай за неуместен коментар
17
3 rate up comment rate down comment 0
К. Л. М.
преди 4 месеца
Никой няма да се ваксинира. Стига е времето богатите да се ваксинират. Бог ще ви накаже всички които вървите срещу народите! Сигнализирай за неуместен коментар
16
14 rate up comment rate down comment 2
Миден
преди 4 месеца
Тоя е световен убиец и иска да убива хората каро ги лъже чее ваксина това не е ваксина а отрова за да ни избие Сигнализирай за неуместен коментар
15
14 rate up comment rate down comment 2
TRAKTORA
преди 4 месеца
Тея ваксини да си ги набият някъде другаде и никой не можа да задължи да ни ги бият Сигнализирай за неуместен коментар
14
8 rate up comment rate down comment 4
Soldier
преди 4 месеца
"Bgonnair" ,искам едни "специялни " поздрави ,и на вас да отпратя.Сигурен съм ,че се сещате ....какви!!! Сигнализирай за неуместен коментар
13
18 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 4 месеца
12
16 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 4 месеца
11
41 rate up comment rate down comment 5
КОНСТАНТИННОВ
преди 4 месеца
ТЕЗИ МИЛИАРДЕРИ СА ОРГАНИЗАТОРИТЕ Н.А ПАНДЕМИЯТА Сигнализирай за неуместен коментар
10
38 rate up comment rate down comment 5
Ани
преди 4 месеца
Защо е персона нон грата в Индия и Африка? Сигурно от добро?! Много са изпатили от неговите „ваксини”!!! Сигнализирай за неуместен коментар