Как Бил Гейтс и Гордън Рамзи лишиха децата си от наследство

Повечето милиардери обаче предпочитат да оставят състоянията си на своите потомци

11.10.2020 | 10:30 Редактор: Ралица Братанова
Как Бил Гейтс и Гордън Рамзи лишиха децата си от наследство

Един призрак броди из света на богатите – призракът на лишените от наследство. След като през октомври Бил Гейтс  обяви официално, че ще дари своите 70 милиарда долара за благотворителност и ще остави на наследниците си само по някакви си 10 милиона, сега и телевизионната звезда Гордън Рамзи обяви, че няма да завещае на децата си своето състояние от 188 млн. лири (225 млн. евро). 

Световноизвестният готвач се възмутил, когато научил, че дъщеря му е летяла в първа класа от Ню Йорк за Лондон - напук на изричната му забрана. Тили Рамзи му се похвалила, че в самолета била седнала до Дженифър Лопес. 

На учудения му въпрос как така тя признала, че си купила билет първа класа. "За мен най-важното е те да останат стъпили на земята", казва Рамзи, натрупал парите си с няколко популярни ресторанта в Лондон, но най-вече с участието си в телевизионни реалити формати.

Рамзи, бивш футболист, е отраснал в общинско жилище и от малък бил принуден да си изкарва сам прехраната. Сега се опитва да научи на същото децата си. Най-голямата му дъщеря Меган (18) получава по 100 лири на седмица, за да си плаща градския транспорт и телефона, а другите му деца Тили (15) и близнаците Джек и Холи (17) получават само по петдесетачка на седмица. 

Когато пътуват със самолет, Гордън и съпругата му Тана сядат в първа класа, защото сами си изкарват парите, а децата им са в икономична, защото не са го заслужили още. Това е семеен принцип: никакъв лукс, ако не си се бъхтил за това. 

Затова Матилда се е хванала на работа в организацията на Лондонския маратон, а двамата близнаци помагат на благотворителни организации като Great Ormond Street Hospital. 

Гордън разкрива, че ще им помогне единствено да си купят жилище, и то само за 25% от цената. Останалите си пари ще остави за борба с бедността. 

На същата мисия макар и в други мащаби, се е посветил най-богатият човек на планетата Бил Гейтс. Освен парите, които вече е дарил за благотворителност, той оставя още 70 милиарда долара в завещанието си за благотворителната фондация, която основа с жена си Мелинда. 

Противно на спекулациите, трите му деца напълно подкрепят филантропските амбиции на баща си. За тях ще останат трошици от наследството на основателя на Microsoft - едва по 10 милиона долара. 

До момента Бил и Мелинда са вложили 30 млрд. долара за борба с най-опасните детски болести по света и са успели да намалят детската смъртност от 12 млн. през 1999 до 6 млн. през 2016 - с амбицията да я съкратят до 3 млн. през 2030. 

Но истината е, че хора като Гейтс или Рамзи са по-скоро изключения. Повечето милиардери предпочитат да оставят състоянията си на своите потомци - а тези състояния никога не са били по-големи. Учени от Boston College пресмятат, че при смяната на едно поколение със следващото ще бъде прехвърлено общо богатство в размер на 59 трилиона долара - колкото е пазарната капитализация на всички сега съществуващи компании в света. 

По данни на Bloomberg най-едрите фамилни състояния в САЩ са се удвоили от 1998 насам. Едва 5 процента от американските семейства контролират 63 процента от богатството на страната. Само семейство Уолтън, което притежава веригата супермаркети Wal-Mart, има над 160 милиарда долара. Оборотът на семейния бизнес за миналата година е $482 млрд. - горе-долу колкото брутния продукт на България за целия период след падането на комунизма. 

Сумарното състояние на трите живи деца на основателя Сам Уолтън – Роб, Джим и Алис - е по-голямо от това на 100-те милиона по-бедни американци, взети заедно. 

Според британските учени д-р Грегъри Кларк и Нийл Къминс, средно около 75% от фамилните състояния се предават на следващото поколение. Което вече създава една класа, много по-привилегирована и отделена от останалото човечество, отколкото е била навремето феодалната аристокрация. Децата на милионерите като цяло живеят по-дълго, учат в най-добрите университети, в резултат на това печелят повече, и в крайна сметка още повече се откъсват от прокстосмъртните. 

Все по-колосалните богатства, които се предават по наследство, дават тласък и на един специфичен консултантски бизнес, който трябва да научи децата на богатите как да опазят завещаното им. Тези услуги са толкова популярни и търсени, че напоследък започнаха да се организират финансови курсове за наследниците още от момента, в който навършат 5 години - под формата на настолни или ролеви игри. 

Водеща компания в този сектор е Ascent, която е подразделение на U.S. Bancorp и декорира своите офиси (в Сиатъл, Сан Франциско, Синсинати, Денвър и Минеаполис) изцяло в бяло, като магазините на Apple. Корените на фирмата водят към XIX век, когато тя обслужва династията на Джеймс Пиърпонт Морган. След това започват да съветват и други милионери. 

Днес в развитите страни има над 3000 компании, специализирали в тази област. Естествено, услугите им никак не са евтини - ангажиментът на Ascent към един милионерски потомък например струва минимум по $200 000 на година. 

При това обслужването е комплексно. Центърэт за въздействие на богатството (Center for Wealth Impact) например осигурява на клиента „директор по фамилна история“ и двама инструктори (coach) по "динамика на богатството". Тяхната задача е да предотвратят всички негативни  въздействия на многото пари и нежеланите дефекти от комуникацията между членовете на богатата династия.

Президентът на ASCENT Майкъл Коул споделя, че идеята му е да подготви клиентите си за "бремето на богатството" и да опровергае поговорката, която съществува в почти всички езици и която датира още от древния Рим - "от звездите до обора за три поколения". В британския вариант тя гласи "от дървените обувки до дървените обувки" (from clogs to clogs), на японски "от купичката с орис до купичката с ориз". 

Идеята е, че първото поколение натрупва състоянието, второто си живее живота и харчи парите, а третото ги пропилява окончателно и се връща към бедността. 

Според  Коул децата на богатите не трябва да ходят на нормално училище, а от малки да се научат да ценят постигнатото от предишното поколение, да реализират нови идеи. Много от клиентите му се оплаквали, че децата въобще не се интересуват от бизнес, искат само да си купуват ламборгинита и ферарита и да се забавляват. 
 
Още през 2003 Рей Уилямс и Вик Прайсър издадоха книгата "Подготвяне на наследници (Preparing Heirs), основана на 20-годишни проучвания в 3250 състоятелни семейства. Над 70 процента от случаите на разпиляване на семейните активи се дължат на две главни причини – нарушена семейна комуникация или неподготвени наследници. Едва 3% се падат на съдебни спорове или данъци.

Англичанинът Томас Корли, автор на две книги за навиците на богатите, е интервюирал 233 богаташи с годишен доход над 3 млн. долара (от които 177 - самосъздали се милионери). Изводът му: преуспелите хора обичат да четат, но не за развлечение и за убиване на времето, а само книги, от които научават нещо.  

Нито един от запитаните не бил чел глобалния бестселър "50 нюанса сиво". Но 85% заявили, че четат поне по 2 образователни книги месечно; 63% слушали аудиокниги, докато пътуват или тренират; 58% четат биографии на успели хора, а 51% - историческа литература. Едва 11% четат развлекателни романчета. 
Не е тайна, че Бил Гейтс и Марк Зукърбърг са заклети почитатели на книгата и продължават да се образоват, като отделят минимум по 3 часа за четене дневно. 

Изводът на Корли е еднозначен: богатите заслужават успеха си, защото влагат необходимите за него усилия. 

"Успехът е лесен. Това е процес, който изисква да правиш всеки ден неща, които те приближават към реализацията на мечтите и постигане на целите. Част от този процес е да четеш всеки ден по минимум 30 минути единствено с цел образование. Ако пренебрегнеш един компонент, целият процес се разпада", отбелязва Корли.

Автор: Валери Ценков 


6
1 rate up comment rate down comment 2
viking
преди 3 години
Парите не са тяхни, идва време да се преразпределят чрез измислени каузи и фондации Сигнализирай за неуместен коментар
5
3 rate up comment rate down comment 5
анонимен
преди 3 години
Нещастни сноби,не са честни дори и с наъ близките си. Сигнализирай за неуместен коментар
4
9 rate up comment rate down comment 3
Гергана Василева
преди 3 години
Докога ще заблуждавате хората с подправените си лъжи за основни престъпници към човечеството?!Съвсем скоро няма да има кой да ви чете(слуша). Истината ще гръмне в детайли на световната сцена! Сигнализирай за неуместен коментар
3
12 rate up comment rate down comment 3
Настрадин Ходжа
преди 3 години
Лошото е, че така на практика никой не знае къде отиват тези пари, ужким дарени на фондация, а фондацията негова. И все пак нека милостивия Алах ги дари с берекет дълги години за решението им.Кога наш Амет Доган и ортаците му ще направят нещо такова? Хели па султан Ердоган? Отговора си го знаете. Сигнализирай за неуместен коментар
2
10 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 3 години
Браво. Само че те са отворили толкова възможности на тези деца, дори само с името си, уредили са им бизнеси, марки, образование и т.н., че реално тези деца нямат нужда от парично наследство. Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Щом го правят са убедени в правотата си. Крайно е но си е тяхна работа. Сигнализирай за неуместен коментар