Гейтс: Одобряват няколко ваксини срещу коронавируса до 3 месеца

Според него е необходима поне 60 процента ваксинация на населението

15.09.2020 | 16:37 Редактор: Юлия Христова
Гейтс: Одобряват няколко ваксини срещу коронавируса до 3 месеца

Основателят на Microsoft Бил Гейтс вярва, че няколко ваксини срещу коронавируса ще бъдат одобрени до три месеца. Дотогава обаче той се страхува от поредната вълна на вируса със "смъртност в много страни като тази от пролетта", каза той в интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt.

Едва ли някой в бизнеса се е занимавал с пандемиите толкова интензивно, колкото Гейтс. Фондацията му Bill & Melinda Gates участва активно в търсенето и производството на ваксини срещу Ковид-19. Основателят на Microsoft се притеснява от многобройните теории на конспирацията, които предупреждават срещу неговата личност и ваксинациите. Те, по думите му, биха накарали хората да не се ваксинират.

Според Гейтс е необходима степен на ваксинация от поне 60 процента от населението, за да се премахне болестта.

"Има само две възможни ваксини. които могат да бъдат одобрени преди изборите в САЩ -  тази на Pfizer и Moderna. Но не е вероятно това да се случи и за двете. Темата не бива да се политизира. Не е хубаво, че няколко от изявленията на Тръмп карат нещата да изглеждат така”, казва още милиардерът.

Гейтс се застъпва за финансиране и разпространение на ваксините и в развиващите се страни, за да се спасят много човешки животи, да се осигури политическа стабилност и да се намали риска от повторна вълна в Европа и САЩ. "Определено трябва да завършим това в глобален мащаб”, пояснява той.

Ефектите на вируса в развиващите се страни са драстични, пояснява Гейтс. Много мерки за помощ (от страна на властите) ще бъдат отменени в други области. "Няма ваксинации срещу морбили, не се дават мрежи за комари, няма лечение за ХИВ, лекарства не се разпространяват”, обяснява той ситуацията в развиващите се държави, пише investor.bg.

За Африка Гейтс очаква значително повече смъртни случаи от косвени, отколкото от преки последици от Ковид-19. Икономическите щети ще са огромни. Държавите не можели просто да влязат в дългове като богатите страни, за да финансират правителствените програми. "Може да им отнеме десетилетие или повече, за да се възстановят”, опасява се той.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК