Британска медия: На прага на Трета световна война сме

Втори тревожен конфликт между руски и американски военни кораби през последните 24 часа

24.11.2020 | 23:07 Редактор: Искра Ангелова
Британска медия: На прага на Трета световна война сме

Заплахата от Третата световна война отново ескалира, след като руски военен кораб заплаши с таран американски миноносец, който, както Москва уверява, е нарушил руската граница в залива Петър Велики в района на Владивосток, пише британският вестник Daily Express.

Руското министерство на отбраната заяви, че в 6:17 ч. местно време (22:17 ч. българско време в понеделник) американският миноносец "Джон Маккейн" (USS John S. McCain), който е влязъл в Японското море преди няколко дни, е нахлул в териториалните води на страната, "навлизайки на 2 километра зад морската граница". 

Екипажът на руския кораб "Аадмирал Виноградов", посочва министерството в изявление, предупреждава американския кораб, че ще използва „маневра за таран“, ако чуждият плавателен съд не напусне набързо руските териториалните води на страната. Когато "Адмирал Виноградов" промени курса си, американският миноносец последва примера му и се върна в международните води."

"Големият противоподводен кораб на Тихоокеанския флот "Адмирал Виноградов", който е следвал американския миноносец, е предупредил американския кораб чрез международния комуникационен канал за недопустимостта на подобни действия и възможността за използване на таранна маневра за изтласкване на нарушителя от руските териториални води", се казва в изявлението на руското министерство на отбраната, съобщава "Фокус".

"След полученото предупреждение и промяната на курса на големия противоподводен кораб на Тихоокеанския флот" Адмирал Виноградов", американският кораб незабавно тръгна към неутрални води", се казва в изявлението.

Това обаче вече е вторият тревожен конфликт между руски и американски военни кораби през последните 24 часа. Москва по-рано беше предупредила, че следи отблизо друг американски кораб. В понеделник руският Национален център за контрол на отбраната заяви, че Черноморският флот наблюдава американския миноносец "Доналд Кук".

"Силите и средствата на Черноморския флот започнаха да наблюдават действията на разрушителя на американския флот "Доналд Кук", който влезе в Черно море на 23 ноември 2020 г.", се казва в изявлението на руското министерство на отбраната.

По-рано Шести американски флот съобщи, че миноносецът "Доналд Кук" се е насочил към Черно море.

В понеделник Шести американски флот разпространи изявление в Twitter: "Доналд Кук е започнал транзит през Проливите и това е седмият път, в който военноморски флот на САЩ присъства в района на Черно море. Корабите на американския флот редовно патрулират по тези води, подкрепяйки нашите съюзници и партньори в НАТО."

В изявлението се казва, че докато е в Черно море, миноносецът ще провежда "редовни операции, за да гарантира сигурността в морето и да поддържа регионалната стабилност".

В него се добавя още, че операциите на кораба в Черно море укрепват оперативната съвместимост между съюзниците и партньорите от НАТО и "демонстрират ангажираност към колективната сигурност на Черно море чрез операция "Атлантическа решителност".

Командващият на "Доналд Кук" Кели Джоунс каза: "Работата в Черно море отразява ангажимента ни към партньорите и съюзниците в региона. Това е важна дипломатическа мисия и "Доналд Кук" вече не веднъж се е радвал на гостоприемството на страните от Черно море.

Шести американски флот нарече Черно море "фундаментално важен път за морска търговия и стабилност в цяла Европа", отбелязвайки, че неговите сили "редовно" действат в района в сътрудничество със съюзници и партньори от НАТО, включително България, Грузия. Румъния, Турция и Украйна.

"В интерес на целия свят е да се поддържа стабилност и просперитет в Черноморския регион и да се възпират агресивните играчи, които се стремят да го дестабилизират в своя полза", се казва в изявлението.

Руското външно министерство многократно е предупреждавало, че присъствието на кораби в Черно море извън региона не води до укрепване на регионалната стабилност. Но САЩ настояват, че действат съгласно конвенцията от Монтрьо от 1936 г., която регламентира военната употреба на Босфора и Дарданелите.

Както беше отбелязано от Шести американски флот, четири разрушителя, включително "Доналд Кук", са базирани в испанското пристанище Рота, за да подкрепят "интегрираната архитектура на НАТО за противовъздушна отбрана".

От Флота добавиха, че военноморските сили и кораби имат способността да действат във водите на Европа и Африка от нос Добра надежда до Северния полярен кръг.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

31
10 rate up comment rate down comment 4
Мирослав
преди 2 месеца
Ами какво търсят на границата на Русия тия провокатори? Търсят си боя! Сигнализирай за неуместен коментар
30
11 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 2 месеца
Гадните американски рептили вън от Черно море,никой не ги е канил,освен да подпалят война ,нищо добро не се чака от тия убиици където са стъпили лошо става.....руснаците ще ви смачкат,но горко и на другите невинни народи.... Сигнализирай за неуместен коментар
29
5 rate up comment rate down comment 2
Милан
преди 2 месеца
Нали това оръжие което се провежда трябва да се употребява... Сигнализирай за неуместен коментар
28
45 rate up comment rate down comment 8
Видол Панов
преди 2 месеца
Да сте чули Руски кораб или самолет да е нарушил американска морска или въздушна граница? Аз не съм. Сигнализирай за неуместен коментар
27
13 rate up comment rate down comment 0
Христо
преди 2 месеца
Няма да е световна. Аз и аверите няма да участваме. Боите се вие. Сигнализирай за неуместен коментар
26
51 rate up comment rate down comment 15
Ангел Друмев
преди 2 месеца
Русия може да сложи на колене когото си пойска . Американските Евреи да внимават къде се месят ..... Сигнализирай за неуместен коментар
25
58 rate up comment rate down comment 14
анонимен
преди 2 месеца
Като чета коментарите на някои хора разбирам че и идея си нямат за силата на Русия в момента. Ще ви кажа че, пияните руснаци в момента пилотират самолети които летят толкова високо, че могат да унищожат сателит в космоса. През 2019 година приключи модернизацията на руската армия което я прави една от най модерните армий в света. Това което са направили руснаците в момента мога да каже, че е жест на хора които не искат конфликт. Сигнализирай за неуместен коментар
24
6 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 месеца
23
31 rate up comment rate down comment 7
penthouselc85@gmail.
преди 2 месеца
Рамо или късно САЩ ще направят някоя беля срещу Русия ,и ако го направя ще стана трета световна воина която САЩ така жадуват Сигнализирай за неуместен коментар
22
30 rate up comment rate down comment 11
Бай Минас
преди 2 месеца
Джон Маккейн да оди при Леонардо ди Каприо! Сигнализирай за неуместен коментар