Ердоган: Турция отново откри газ в Черно море

Държавният глава е посетил сондажния кораб "Фатих"

17.10.2020 | 20:49 Редактор: Искра Ангелова
Ердоган: Турция отново откри газ в Черно море

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви за открито ново газово находище в Черно море с обем от 85 млрд. куб. метра газ. Общото количество газ в находището е 405 млрд. куб. метра, съобщи РИА Новости.

По информация на турския "Сабах", днес държавният глава е посетил сондажния кораб "Фатих", който през август откри най-голямото находище на природен газ в страната с общ запас от 320 млрд. куб. метра.

По думите му, корабът е продължил работа след откриването на първото находище и по време на проучванията е било открито още едно със залежи от 85 млрд. куб. метра газ, информира БГНЕС.

Според източници на изданието добивът на газ от Черно море е планиран за януари 2023 г., като до 2025 г. годишният дебит трябва да достигне 15 млрд. куб. м. Повечето експерти поставят под съмнение бързината, с която Турция може да започне да извлича "синьото гориво“, както и оценката на количествата, които са открити.

В момента Турция внася почти цялото необходимо ѝ количество природен газ, но откритието обещава да помогне за намаляването на дефицита в страната. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК