СЗО: Неносенето на маски е причина за новия локдаун в Европа

Регионалният директор на организацията отбеляза, че използването не е панацея

19.11.2020 | 23:35 Редактор: Георги Камарашев
СЗО: Неносенето на маски е причина за новия локдаун в Европа

Новите локдауни в Европа можеха да бъдат избегнати, включително чрез почти универсално носене на маски, каза в четвъртък ръководителят на европейския офис на Световната здравна организация (СЗО), съобщава Ройтерс.

Регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге заяви на пресконференция: "Локдауните можеха да бъдат избегнати. Оставам на позицията си, че това са крайни мерки. Ако използването на маски беше достигнало 95%, нямаше да са необходими локдауни". Той все пак подчерта, че маските категорично не са панацея.

Настоящото носене на защитни маски в Европа е 60% или дори по-нисък процент, твърдят от организацията.

Регионалният директор на СЗО за Европа също така каза, че затварянето на училищата е неефективна мярка за справя с коронавируса. "Основните училища трябва да останат отворени", каза той и добави, че "децата и юношите не стимулират разпространението на новия коронавирус, известен като SARS-CoV-2, а закриването на училища "не е ефективно".

Ханс Клуге посочи, че някои здравни системи на континента са пренатоварени, като само през последната седмица са били регистрирани над 29 000 смъртни случая, предаде БНР.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК