Заев: Борисов не е пречка, Каракачанов обича Македония по грешен начин

По-голямата част от българския народ е против блокадата, посочи премиерът на Северна Македония

19.11.2020 | 00:05 Редактор: Радостина Димитрова
Заев: Борисов не е пречка, Каракачанов обича Македония по грешен начин

В интервю пред македонската редакция на Deutsche Welle, премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази увереността си, че Бойко Борисов не е пречка пред страната му. Освен това той отново каза на Красимир Каракачанов, че "обича Македония по погрешен начин".

"Твърдя, че по-голямата част от българския народ е против блокадата и пречките пред македонския народ по пътя към ЕС", заяви Заев след българската блокада на пътя на Скопие към ЕС.

"Твърдя също, че Борисов е против, защото той е отражение на своя народ. Но разбира се, той има и коалиционни партньори. Често слушам моя добър приятел Каракачанов. И твърдя, че той обича Македония, но понякога обича Македония по грешен начин. Казвал съм му го. Това е, както казват, "о, братко, не ни обичай толкова". Така че той обича Македония, но по грешен начин. Той трябва да продължи да я обича, но и да показва, че иска да решава това, което му тежи и му е проблем на, както той казва, българския македонец", казва министър-председателят на югозападната ни съседка, предаде "Фокус".

Той още веднъж подчертава, че Скопие няма претенции към българските земи.

"Публично твърдя, че нямаме нито териториални претенции, нито малцинствени претенции, за да чуе Бойко Борисов и да бъде улеснен. Публично твърдя, че Северна Македония е същото като Република Северна Македония. Публично твърдя, че общата история е реалност и съществува. Българи и македонци, българският и македонският език се появяват в тази обща история. И при такива обстоятелства трябва да сграбчим възможността и да изградим приятелство и братство. Любовта е тази, която носи бъдещето. Другата любов не е ценна, защото носи раздори и вражда", посочи Заев.

"Убеден съм, че Каракачанов, който е лидер на дясна партия, не иска конфликти със съседите си, не иска да отделя македонци от българи, иска да изгради приятелство. Той знае възгледите ми. Често съм домакин на културни събития на българи в страната. Като министър-председател възстанових и издигнах паметник на полковник Константин Каварналиев в Дойран, защото той се бори за свободи и права през Първата световна война. Защото може да бъде мост на приятелството", допълни той. 

Лично съм разговарял с кметовете на общини и институции, за да премахна знаците, които говорят за "неприятелски" народи и да променя тази табела. Аз съм този, който работи заедно с всички свои хора за укрепване на приятелството и братството на двата народа, но не можете да постигнете нещо за две години, ако то е загубено в течение на десетилетия. Трябва допълнително време, а това зависи от всички нас", заяви още Зоран Заев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Нино
преди 3 месеца
Заев, ти нещо си се объркал, недей да говориш глупости!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Велика България
преди 3 месеца
Иде ми да ви покажа среден пръст на македонците да вземете да си го наврете там където най обичате .Целия български народ е за вето на Македония а ти Заев можеш да си плещиш колкото си щеш глупости. Сигнализирай за неуместен коментар