Ченчев за Северна Македония: Защитаваме си националния интерес

Правителството предлага само временни решения на ситуациите, посочи депутатът от БСП

18.11.2020 | 21:49 Редактор: Радостина Димитрова

България не подкрепи Северна Македония за членството в ЕС, а причина за това се оказа нарушеният Договор за добросъседство. 

"Ние искаме да защитим националния интерес и нищо повече. Трябва да обясним на Европа какъв е проблемът. Ние трябва да артикулираме нашето изискване и че сме за разширяването на ЕС, но това няма да стане с омраза." Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от БСП Иван Ченчев.

По думите му е много важно България да не бъде критикувана от Европа. 

"При всички положения и двете страни търпят негативи. Но някой друг скочи ли на Нидерландия, когато не искаха да ни приемат в Шенген? Ние искаме да защитим националния интерес", посочи Ченчев и добави, че езикът на дипломацията е важен и България няма да отстъпи от твърдите си позиции.

"Когато има антибългарски действия, винаги трябва да има реципрочна позиция от България. И това ние го направихме", подчерта депутатът от БСП.

Той обясни, че има пропуски в системния подход, защото някои от нещата по договора не са обяснени.

Попитан за Бюджет 2021, Иван Ченчев заяви, че "колкото и да се сърдят управляващите, той е предизборен".

"Като една системна и последователна партия можем да предложим своя системен бюджет. Сега виждаме как в нереформиран сектор се наливат пари", коментира социалистът.

"В българските болници има недостиг на сестри, на санитари, на лекари. Какво правят управляващите за образованието на медиците? Болниците не са търговски дружества", категоричен беше депутатът пред Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че депутатите са готови да се включат в борбата с коронавируса където има нужда.

"Можем да работим в Социалния патронаж, в РЗИ, в болниците, да разнасяме храна с личните си автомобили. Ще се включим там, където е най-необходимо", посочи Ченчев.

По неговите думи е недомислица в почивни и празнични дни хората с увреждания да нямат асистенти.

"За който и да е сектор имаме конкретни предложения, ние сме се допитали до браншовите организации", изтъкна Ченчев и добави, че въпреки увеличените средства за спорт, това не означава, че ще има по-добър достъп до спорт на обществото. 

"Трябва да има контрол на средствата - не може да се направи площадка, където живеят само възрастни хора. Това не е целесъобразно", настоя той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК