Депутат от ГЕРБ: Майките са подведени, не се отнемат права на децата с увреждания

Бюджет 2021 е насочен към хората, коментира Светлана Ангелова

13.11.2020 | 21:43 Редактор: Радостина Димитрова

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за личната помощ. Майките от "Системата ни убива" излязоха на протест, твърдейки, че се отнемат права на децата. 

"Майките са подведени, никой не отнема правата на децата, никой не ги ощетява, напротив". Това заяви в "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова

"БСП нямаха стойностни аргументи и винаги в такива ситуации използват популизъм и манипулации, затова майките бяха подведени", коментира Ангелова и обясни, че са отделени 214 млн. за лични асистенти за 2021 г., като се разширява и броят на децата, които ще могат да се възползват. 

По думите ѝ до 168 часа ще имат право децата на асистентска подкрепа, като ще бъдат завишени контролът и качеството на тази услуга. 

"Няма как да получат грижа 24 часа, максимумът е 168 часа, така е договорено", каза тя.

"Личните асистенти ще получават по-високо възнаграждение от 2020", коментира депутатът от ГЕРБ и подчерта, че кметовете на общините ще имат грижата да следят за качеството на асистентската грижа, а държавата ще отпуска средства за административните разходи.

Относно бюджет 2021 Светлана Ангелова подчерта пред Bulgaria ON AIR, че той е насочен към хората и икономиката. 

"Приоритет са социалната политика, здравеопазването и икономиката. Няма популизъм и обещания, това не е предизборен бюджет. Парите насочени към хората", заяви категорично депутатът от ГЕРБ.

Тя обясни, че ще има повече средства за уязвимите групи от обществото и на първо място трябва да бъдат подкрепени хората и бизнесите, които не могат да посрещнат сами разходите си.

"Ние сме гъвкави и правителството реагира винаги - целта е да не пострада нито един човек, нито едно семейство, нито един бизнес", подчерта Ангелова и добави, че  от следващата година има възможност да се дадат пари на децата във всички семейства.

"Правителството е в разговори с работодателските организации, за да бъдат подпомогнати тези бизнеси, които са най-пострадали", коментира тя. 

Относно новоприетия закон за жестовия език Ангелова сподели, че се е посрещнал много добре и признаването му в България като самостоятелен език има за цел да бъдат равнопоставени глухонемите хора.

"120 часа безвъзмездни преводачески услуги ще имат глухонемите при болнично лечение, в онкологични центрове и т.н.", обясни тя. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК