Въпреки протеста на майките: Приеха промени в Закона за личната помощ

БСП поиска точката да отпадне от дневния ред

13.11.2020 | 13:45 Редактор: Ивет Арабова

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за личната помощ. В опит да спасят закона, за който се бориха с години, майките от "Системата ни убива" излязоха на протест пред парламента.  Преди гласуването на промените депутатите бяха посрещнати с призива "Не пипайте Закона за личната помощ".

Според майките в заложените промени има ощетяващи текстове. В пленарната зала БСП поиска точката за Закона за личната помощ да отпадне от дневния ред. Депутатите се скараха до колко достатъчни са заложените 168 часа на месец, в които личните асистенти ще помагат на хората в неравностойно положение. 

"В момента тези хора стоят отпред стоят и крещят. Нямам идея с каква съвест обаче днес трябва да не се гледа и ще ви е по-трудно да заспите", каза депутатът от левицата Антон Кутев. 

Управляващите не чуха призива на протестиращите и на опозицията.  "Това, което говорите в момента, променя човешки животи. От утре на едни хора няма да има кой да им сменя памперсите и да ги храни", заяви още Кутев. 

От ГЕРБ отхвърлиха критиките на БСП и категорично защитиха предложените промени. 

"През следващата година 670 000 ще могат да се възползват от личната помощ. Те са реални ползватели, ако подадат заявление", изтъкна Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Окончателно промените в Закона за личната помощ трябва да бъдат гласувани на второ четене следващата седмица. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК