Мария Габриел: Дистанционното обучение не може да замени присъственото

Българският еврокомисар посочи поуките от кризата с Ковид-19

17.11.2020 | 15:15 Редактор: Юлия Христова
Мария Габриел: Дистанционното обучение не може да замени присъственото

"Поуките от кризата с Ковид-19 ни показаха, че с ангажираност, стратегически насочени инвестиции, координация и сътрудничество за обмен на добри практики на национално и европейско равнище, образователните системи могат да станат по-устойчиви, приобщаващи и по-добре подготвени за цифровата ера. Необходими са повече инвестиции в свързаност, оборудване, цифрови умения и компетентности, обучение на учители, качествено съдържание, цифрови педагогически методи“.

Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел по време на Европейската бизнес среща на върха, която обедини политически лидери, бизнес и гражданско общество в дискусии, посветени на възстановяването на европейската икономика и постигане на по-екосъобразен, цифров и устойчив Европейски съюз. 

 

"Дистанционното обучение не може да замени присъственото обучение и това не е нашата цел. Но то става все по-важна част от модерните образователни системи. Ето защо е необходимо да обединим усилия на местно, регионално и европейско равнище и да гарантираме, че цифровото образование работи за всички“, коментира Габриел.
 
"Ще разработим общи насоки за учителите и преподавателите с цел насърчаване на цифровата грамотност и борба с дезинформацията“, заяви още тя.
 
Българският еврокомисар открои и ролята на жените при вземането на решения в процеса на възстановяване от кризата. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК