Йотова: Европа трябва да бъде много гъвкава с Китай

София не се възползва от потенциала си във външнополитическо отношение, смята тя

09.11.2020 | 15:25 Редактор: Тодор Петров
Йотова: Европа трябва да бъде много гъвкава с Китай

Европа трябва да бъде много гъвкава в партньорството си с Китай - на прагматична основа, но с ясни правила. Същевременно Европейският съюз трябва да има своя мащабен проект за развитие и в международен план, а не да бъде наблюдател и да чака само покана за партньорство от чужди инвеститори. 

Тази теза вицепрезидентът Илияна Йотова представи на онлайн конференцията "Балканите в стратегическата визия на Китай", съобщиха от прессекретариата на президентството. 

В изказването си тя подчерта, че отношенията с Китай и проектът за мащабна инвестиционна програма "Един пояс, един път" трябва да се разгледат в контекста на поне четири нови обстоятелства - резултатите от изборите в САЩ, промяна в отношенията ЕС-Китай, пандемията и последствията от кризата. 

ЕС е в нова финансово-икономическа ситуация, в условия на пандемия, трудна и рискова. Тази ситуация дава и възможности за нови проекти с инвеститори от трети държави, дори и в рамките на Плана за възстановяване, смята вицепрезидентът.

Илияна Йотова е убедена, че България трябва да участва активно във формирането на общоевропейски политики към Китай и към Балканите. 

"София не се възползва изцяло от потенциала си във външнополитическо отношение. Енергията от европредседателството през 2018 г., за съжаление, се превърна в инерция", подчерта вицепрезидентът.

Снимка: Президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК