Пендаровски: България е решена да блокира пътя ни към Европа

Каракачанов твърд в позицията на страната ни спрямо Северна Македония

07.11.2020 | 19:35 Редактор: Тодор Петров

София няма да промени позицията си по отношение на Северна Македония и нейното еврочленство. Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. В същото време македонският премиер заговори за блокиран от страна на София компромис със Скопие.

"Ние няма как да мръднем от позиция, която е решение на българския парламент. За съжаление, колегите в Скопие подцениха ситуацията и разчитаха, че някой друг ще им свърши работата и че България, както винаги е правила отстъпки в името на добрите чувства, смятаме се за един народ в двете държави. Този път няма накъде да се отстъпва", обясни Каракачанов. 

В петък страната ни уведоми официално Европейската комисия, че не е в състояние да приеме предложената преговорна рамка за Северна Македония, защото не са налице необходимите гаранции за изпълнение на поставените от България условия. 

"България в този момент действа така, сякаш е твърдо решена да постави блокада на пътя ни към Европа. Отложиха съвета по ''Общи въпроси'' за 17 ноември. Така че имаме време да се опитаме да променим нещо", заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски. 

"Явно не четат документите, които са подписали. В член 2 пише много ясно и категорично - "ще подкрепим Република Северна Македония, за да постигне критериите за членство". Ние се опитваме, ама те явно не искат", настоя Каракачанов. 

Външните министри на ЕС трябваше да одобрят преговорната рамка за Скопие и Тирана на 10 ноември. Заради контакт на германския министър Михаел Рот със заразен с Ковид-19, срещата беше отложена за 17 ноември. Тогава се очаква да се състои и отложеният разговор на македонския премиер Зоран Заев с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
12 rate up comment rate down comment 0
РЕАЛИСТ
преди 3 години
САМИТЕ ВИЕ СИ БЛОКИРАТЕ ПЪТЯ КЪМ ЕС.МНОГО СТЕ НАГЛИ.НЯМА КОМПРОМИС .ТОЧКА. Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 0
Орце Коцев
преди 3 години
Вземете им българските паспорти. Сигнализирай за неуместен коментар