Антибългарска истерия в Северна Македония, а очакват подкрепа за ЕС?

Създадена по изкуствен начин държава, заяви Красимир Богданов от ВМРО

04.11.2020 | 21:44 Редактор: Георги Камарашев

"В Македония в последните седмици има една антибългарска истерия в медиите и публичното пространство. Това не отива на една страна, която очаква подкрепа от България и от страните членки на ЕС. Що се отнася до езика, има ясно разписани формулировки, потвърдени от самия Договор за приятелство и добросъседство от 2017 г."

Това заяви депутатът от ВМРО Красимир Богданов в ефира на "Денят ON AIR" във връзка с вчерашното изявление на министъра на външните работи Екатерина Захариева, според която България все още не може да одобри преговорната рамка със Северна Македония за европейското членство на страната.

Според Богданов, в ЕС всяка една страна има право да защити своите интереси. По думите му желанието на Германия да завърши своето председателство с преговорите за присъединяване на Северна Македония не означава, че българската държава трябва да се съгласи с това.

Той изтъкна, че това е фундаментална тема за ВМРО и с нея не може да с правят компромиси.

"Всяко едно правителство трябва да брани първо интересите на своята страна и след това да се съобразява с интересите на останалите. България се управлява от едно коалиционно правителство, от което ВМРО е сериозен фактор. Ние казахме, че при тези условия не можем да подкрепим Македония за еврочленство. Не виждам как можем да подкрепим партии и личности в България, които имат намерение да подкрепят Македония при този вариант", коментира народният представител пред Bulgaria ON AIR.

Богданов заяви, че казусът със Северна Македония демонстрира, че българските официални институции за първи път от много време говорят на един език. Той определи това действие като правилно. Според него въпросите, свързани с националната ни идентичност, не трябва да бъдат неглижирани.

"Македония е една посткомунистическа, създадена по изкуствен начин държава. Конкретно за договора смятам, че беше добра крачка. България трябваше да даде надежда на македонците с българско самосъзнание. Те имат право на своята европейска перспектива. След като България протегна приятелска ръка, надеждата беше за подобряване на взаимоотношенията ни", коментира гостът в студиото.

Той изразни мнение, че Договорът за добросъседство не се изпълнява и това е най-важното нещо, което се явява пречка за липсата на подкрепа от страна на българското правителство за присъединяването на Северна Македония към ЕС. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Емилия Танкова
преди 3 години
Не трябва да постъпваме на Северна Македония. Дано удържим позицията си. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
Д. Д
преди 3 години
Ако навремето Димитров е сгрешил, то какво да се каже за периода след него. Много е лесно да се каже че друг е виновен и с това всичко свършва. Докато не видим и да признаем нашата вина нищо няма да се промени. Трябва да се мисли само за България. Сигнализирай за неуместен коментар
1
22 rate up comment rate down comment 0
Галя Николова
преди 3 години
Не трябва Македония да влиза в ЕС не заслужава с постяните обиди към нас Те скоро няма да разберат ,че са българи. Вината е голяма на Георги Димитров и сега България страда заради него Сигнализирай за неуместен коментар