Ще подкрепи ли България членството на Северна Македония в ЕС?

Захариева, Радев, Каракачанов и Борисов с коментари по темата

03.11.2020 | 20:14 Редактор: Радостина Димитрова

От 1 агуст 2017 година до сега България забелязва системно нарушение на договора за добросъседство с Република Северна Македония. Именно затова според първия ни дипломат София все още не може да подкрепи Скопие по пътя към членството в Европейския съюз.

"Ние не можем да си затваряме очите да се правим, че не виждаме, че има проблеми в изпълнението на договора. Ние сме доброжелатели, но да позволим да се води антибългарска кампания", заяви външният ни министър Екатерина Захариева.

На подобна позиция е и държавният глава Румен Радев.

"Отлагане на преговорите, докато не се сключи ясно обвързващо споразумение между България и Северна Македония. Не може като уважаваща се нация 3 години след говора да виждаме текстове в музеи. Не можем да ипотекираме нашата идентичност", коментира президентът.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се включи задочно със собствена позиция в диалога между България и Северна Македония и поиска от Северна Македония анекс към договора с всички условия от 2019 г.

А в 40-минутен видео разговор българският премиер Бойко Борисов е запознал германския канцлер Ангела Меркел с българската позиция за Северна Македония

"Аз и България сме благодарни за ангажимента на Германското председателство и лично на Вас за търсенето на формули, които да позволят началото на преговорите на Република Северна Македония за членството в Европейския съюз", отбеляза Борисов.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Гоце Делчев
преди 3 години
С враг врагувам мера според мера, с благ благувам вера зарад вера! Сигнализирай за неуместен коментар