Каракачанов: Скопие не спазва договора със София

Ветото сега ще ги извади от илюзиите, че това може да продължава

07.11.2020 | 18:00 Редактор: Тодор Петров

"Република Северна Македония не е готова да започне преговори, защото тяхното правителство вече повече от три години се опитва да не изпълнява Договора с Република България. По нито една от точките от този договор, подписан на 1 август 2017 година, няма никакъв напредък," каза вицепремиерът Красимир Каракачанов в ексклузивно интервю за предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Не мога да разбера защо някои външни наблюдатели объркват ролите. Не България кандидатства за членство. България е страната член. Македония кандидатства за членство в ЕС и би следвало да е наясно, че ангажиментите, които поема със сключването на договори, какъвто беше Договорът от Скопие от 1 август 2017, трябва да се спазват. В Македония обаче, като че ли витаеше и продължава да витае едно схващане, че някой ще притисне България в последния момент и България ще клекне," заяви Каракачанов. 

"Има опити да ни убеждават по един или друг начин, но България защитава своите национални интереси", настоя той.

"Виждаме Македония сега, в ситуацията, в която е кандидат-член, с агресивното си поведение, с явните си претенции към България - за малцинство, кражбите на история, говора на омразата към България… и си представете Скопие утре в ЕС - кой печели от това? България ще загуби категорично, ако има един подобен съсед като Македония, който е член на НАТО и ЕС и който държи подобен тон и поведение. И ЕС не печели. Защото ЕС си има изключително много проблеми, той е на един водораздел ще продължи ли да съществува по този начин или ще се реформира. Самият ЕС си има достатъчно много проблеми и мисля, че на самата Европа не ѝ трябва още един проблем на Балканите - с формираните на базата на кражбата на история измислени претенции към България. Това не може да съществува повече", обясни вицепремиерът.

По отношение на предложението си за Анекс към Договора от 2017 година, Каракачанов заяви: Трябва да има писмен документ. Аз на изявлението на скопските политици не вярвам.

"Ако ние сега ги оставим, те утре ще ни се тропосат отново с тези претенции. И този път, като член на ЕС, ще създадат сериозен проблем", предупреди министърът на отбраната.

"Моята прогноза е, че сега ветото на България ще бъде един студен душ за тях. Надявам се този студен душ да им подейства да излязат от своите илюзии, да доведе до отрезвяване, сядане на масата и честен диалог между хора, които имат обща история и говорят един и същи език. Това очаквам. Ако не – няма проблем, ние не бързаме", добави вицепремиерът.

"28 години спориха с Гърция. Ние сме готови и на такъв дълъг разговор", категоричен е Красимир Каракачанов.

Ще има ли Анекс към двустранния договор, кой се е опитвал да ни убеждава да не спираме Скопие за старт на европреговори, въпреки неспазването на ангажиментите и антибългарския тон – целия разговор на Милена Милотинова с вицепремиера Каракачанов вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК