БСП: Позицията за Северна Македония първо да мине през НС

Българското съгласие не може да бъде изтъргувано, категорични са социалистите

07.11.2020 | 12:17 Редактор: Тодор Петров
БСП: Позицията за Северна Македония първо да мине през НС

Правителството да представи българската позиция за Северна Македония в Народното събрание преди заседанието на министрите в ЕС. Това се посочва в позиция на Изпълнителното бюро на БСП, публикувано от лидера на левицата Корнелия Нинова във Facebook.

В Изпълнителното бюро са обсъдили подготовката за преговори между Северна Македония и ЕС. Изтъкват, че към този момент не са налице условията за даване на съгласие от страна на България за начало на преговори за членство на РСМ в ЕС. 

"Европейското бъдеще на РСМ не може да бъде постигнато за сметка на националното ни единство, българската история и компромиси с историческата истина. Българското съгласие не може да бъде изтъргувано или дадено под външен натиск", категорични са социалистите.

Те са взели решение тази политическа позиция да бъде представена и защитавана от евродепутатите на БСП в европейските институции.

"Българското съгласие не може да бъде изтъргувано или дадено под външен натиск, а трябва да бъде обект на национален консенсус и обвързвано със солидни правни основания за устойчиво решение на чувствителните въпроси при защита интересите на българската държава и нейните граждани", смята от БСП.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК