Как победата на Байдън ще промени финансовите пазари?

Федералният резерв и пандемията вероятно ще останат същите

09.11.2020 | 13:16 Редактор: Тодор Петров
Как победата на Байдън ще промени финансовите пазари?

Джо Байдън ще смени Доналд Тръмп в Белия дом, но две важни сили, които движеха финансовите пазари през тази година, вероятно ще останат същите - Федералният резерв и пандемията.

Фонд мениджъри се обединиха около идеята, че случващото се сега не зависи много от това, че кандидатът на демократите Джо Байдън ще поеме контрола над Белия дом, особено като се има предвид, че Конгресът може да бъде разделен, пише The Wall Street Journal.

Много инвеститори, проследяващи дългосрочното представяне на пазара, са фокусирани върху голямата картина и какво ще значи инвестирането в среда с нисък растеж и ниски лихви, а не върху индивидуалните победители и губещи.

Широко разпространено очакване сред стратези и анализатори преди изборния ден беше, че демократите ще спечелят контрол над двете камари в Конгреса, което обаче почти сигурно няма да се случи и републиканците вероятно ще вземат Сената. 

Това означава, че много политически промени, които щяха да облагодетелстват или да ударят определени индустрии, сега изглеждат по-малко вероятни за осъществяване.

Акциите на компаниите от сектора на здравеопазването, които бяха под натиск на фона на очакванията за “синя вълна” и по-строги регулации, поскъпнаха през миналата седмица. Междувременно борсово търгуваните фондове, проследяващи доставчиците на възобновяема енергия, се представят по-слабо.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК