България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Победата на Байдън била напълно логична и очаквана

Коментар на политолозите проф. Анна Кръстева и Георги Киряков

09.11.2020 | 09:10 Редактор: Радостина Димитрова

Победата на Джо Байдън е напълно логична и очаквана. Около това мнение се обединиха политолозите проф. Анна Кръстева и Георги Киряков в студиото на "България сутрин".

"Това е най-високата избирателна активност от 20-и век насам в САЩ, дори Тръмп качва 8 млн. гласове повече от предишните избори", коментира проф. Кръстева и добави, че Тръмп вече е разрешил на новия екип на Байдън да започне работа. 

"Този сблъсък е на политическо на равнище - Тръмп още не иска да признае загубата, за разлика от предшествениците му", заяви Анна Кръстева.

По думите ѝ политиката на Байдън ще бъде обратна на политиката на Тръмп, но не може всяко едно нещо да бъде променено.

"Дълъг ще бъде пътят по сближаване - именно чрез икономическата политика, но ще има и много промени във външната политика", подчерта тя.

Мнението ѝ подкрепи и политологът Георги Киряков, който заяви пред Bulgaria ON AIR, че Тръмп 4 години е разделял обществото, затова е логично Байдън да спечели изборите.

"Това е логична последица от всичките опити на Тръмп да преформулира дневния ред на американците, да го свръхполитизира и да го контролира", обясни Киряков и добави, че президентът от една година обявява гласуването по пощата като опит за фалшифициране на изборите.

"Сега е важно е американците да гледат какво се случва в собствения им дом, а не във Вашингтон", коментира той.

По думите му в отношенията между Европа и Великобритания арбитър ще бъде Вашингтон, а Великобритания на всяка цена трябва да постигне търговско споразумение с Европа, защото няма да има подкрепа от Байдън.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК