Тръмп няма намерение скоро да признава поражението си

Президентът поведе съдебна битка в опит да промени резултатите от изборите във вторник

08.11.2020 | 13:21 Редактор: Георги Камарашев
Тръмп няма намерение скоро да признава поражението си

След обявяването в събота на демократа Джо Байдън за президент в надпреварата за Белия дом, републиканският президент Доналд Тръмп и съюзниците му дадоха ясно да се разбере, че той не планира да признае скоро поражението си, предава Ройтерс.

Президентът, който месеци наред опитваше да подкопае резултатите от изборите с недоказани твърдения за измами, обеща в събота да продължи съдебната си стратегия, надявайки се да промени с нея резултатите в отделни щати, които дадоха победата на Тръмп на изборите във вторник. Съветници на Тръмп и негови съюзници сред републиканците до голяма степен подкрепиха стратегията му или запазиха мълчание.

"Простият факт е, че тези избори далеч не са приключили. Джо Байдън не е утвърден за победител от нито един щат, да не говорим за някой от силно оспорваните щати, които се насочиха към голямо повторно преброяване, или щати, където предизборният ни щаб има валидни и легитимни правни искове, които може да определят крайния победител", заяви Тръмп в комюнике, публикувано от предизборния му щаб.

Съюзниците на президента и съветниците му признават в тесен кръг, че шансовете на бившия бизнесмен от Ню Йорк да преобърне резултатите от изборите и да остане в Белия дом са малки. Макар че се готвят за евентуално признаване на поражението, те поискаха време, за да бъдат разгледани съдебните искове.

"Той трябва да позволи повторното преброяване да се осъществи, да заведе каквито искове е необходимо и след това, ако нищо не се промени, трябва да признае поражението си", заяви един от съветниците на Тръмп.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК