Терористът от Виена - свързан с радикална мрежа в Швейцария и Германия

Претърсват жилища и офиси в Касел, Пиненберг и Оснабрюк

07.11.2020 | 06:00 Редактор: Искра Ангелова
Терористът от Виена - свързан с радикална мрежа в Швейцария и Германия

Германската полиция провежда обиски в няколко града във връзка с подозренията, че четирима души са имали връзки с ислямиста, който в понеделник уби четирима души във Виена преди да бъде ликвидиран от полицията в австрийската столица, предаде Ройтерс.

Претърсват се жилища и офиси в Касел, Пиненберг и Оснабрюк. Обиските се провеждат, след като австрийските съдебни власти предали информация на германски прокурори.

В Швейцария бяха арестувани двама души във връзка с нападението във Виена. В самата Австрия задържаните вече са 15, съобщава БНР.

Ислямисткият атентатор от Виена изглежда е бил свързан с радикална ислямистка мрежа, простираща се на територията на Швейцария и на друга страна, заяви по-рано австрийският вътрешен министър Карл Нехамер, без обаче да назове втората страна.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер обаче каза, че има връзка с Германия, без да даде подробности.

Атентаторът Куйтим Файзулаи, беше убит в понеделник от полицията, след като застреля четирима души и рани над 20 в центъра на Виена.

Оттогава австрийските власти са задържали 15 предполагаеми съучастници, заяви шефът на австрийската полиция Франц Руф на пресконференция. "Всички те са свързани с радикалната ислямистка сцена", каза той.

В добавка към това двама познати на Файзулаи, които са били в полезрението на швейцарските криминални разследващи органи, са задържани край Цюрих, както съобщи федералната полиция на Швейцария.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК