Мъжът, извършил атаката във Виена, опитал да купи боеприпаси от Словакия

Вицеканцлерът Вернер Коглер каза, че е време за ново начало за вътрешното разузнаване

05.11.2020 | 23:55 Редактор: Юлия Христова
Мъжът, извършил атаката във Виена, опитал да купи боеприпаси от Словакия

Австрийски лидери поискаха днес повече правни възможности в борбата с екстремизма и цялостна реформа на агенцията за вътрешно разузнаване, предаде АП.

Призивите бяха отправени, след като по-рано тази седмица ислямист извърши кърваво нападение в Австрия. Оказа се, че той е бил известен с радикалните си възгледи и австрийските власти са получили предупреждение за него от съседна Словакия, че се опитвал да си купи боеприпаси.

Нападателят, 20-годишният Куйтим Файзулаи, преди това e бил осъден за опит да се присъедини към групировката "Ислямска държава" в Сирия, но освободен предсрочно през декември. Той е имал двойно гражданство - на Австрия и на Северна Македония. Австрийските власти казаха, че не са имали право да му отнемат австрийското гражданство, след като е бил осъден. Файзулаи е бил освободен предсрочно, след като привидно доказал, че се е променил в резултат на програма за дерадикализация.

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви на специално заседание на парламента днес, че страната сега не разполага с всички необходими правни възможности, за да наблюдава и наказва екстремистите. Правителството не може да допусне да се повтори ситуацията, довела до атентата в понеделник вечер, при който загинаха 4 души и бяха ранени други 20, преди Файзулаи да бъде убит от полицията, подчерта Курц. Той не навлезе в подробности относно плановете си за реформа.

Вчера вътрешният министър Карл Нехамер заяви, че словашкото разузнаване е информирало през лятото австрийските власти, че Файзулаи се опитвал да купи муниции, но после очевидно е имало проблем в комуникацията за следващите стъпки на действие срещу него. Нехамер предложи създаването на независима комисия, която да проучи как се е стигнало до тези пропуски.

Днес Курц заяви, че вътрешното разузнаване е изгубило доверието в себе си заради атентата във Виена, както и заради други скандали в последно време. Агенцията ще бъде реформирана, обеща той.

Вицеканцлерът Вернер Коглер каза, че е време за ново начало за вътрешното разузнаване, но предупреди да се избягват прибързаните обвинения, докато специалната независима комисия не установи какви грешки са били допуснати.

След атаката във Виена властите задържаха 14 души заради предполагаеми контакти с нападателя. Прокуратурата ще прецени дали има основание за по-дълго задържане под стража на всеки един от заподозрените. Задържаните са на възраст от 18 до 28 години. Всички те имат имигрантски корени, като някои дори нямат австрийско гражданство, пише "Монитор".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК