Нови разкрития около терористичната атака във Виена

Полицията все още разглежда около 20 000 видеоклипа от мобилни телефони

04.11.2020 | 13:47 Редактор: Юлия Христова

Продължава разследването на терористичната атака във Виена, при която загинаха четирима, а 22-ма бяха ранени. Мерките за сигурност остават строги. Властите издирват предполагаеми съучастници на 20-годишния стрелец. Работи се обаче и по версията, че той може да е действал сам. 

Според вътрешния министър на Австрия няма индикации за участие на втори нападател, но това не може да бъде изключено. Полицията все още разглежда около 20 000 видеоклипа от мобилни телефони от момента на нападението. Кметът на Виена определи случилото се като тежък удар и край на мирната история на града. 

"Виена е един от най-безопасните мегаполиси в света. Обещавам да се направи всичко възможно, за да намерят и неутрализират престъпниците, които планират такива терористични актове", каза градоначалникът Майкъл Лудвиг.

В нощта на нападението, часове преди атаките, културният живот във Виена е в разгара си. Това са и последните часове преди налагането на строги мерки заради коронавируса. Във виенската опера звучи "Селска чест" и "Палячи". Малко преди антракта се появява и информация за стрелба. От операта обаче решават да не прекъсват програмата, а да продължат с представлението, за да не внесат паника.  

Много от гостите разбират за ситуацията едва след финалните аплодисменти. Тогава директорът обяснява какво се случва и съобщава, че по нареждане на полицията зрителите не трябва да излизат. Публиката остава спокойна без следа от истерия.

Терорът във Виена има и своите герои - двама ММА бойци от турски произход помогнаха на ранен полицай. Двамата са родени и израснали в Австрия.

"Направихме това, което беше нужно. Аз го хванах за краката, той за раменете, други полицаи помогнаха и го заведохме до линейката", разказва единият от тях. 

В онлайн връзка турският президент Реджеп Ердоган ги поздрави лично. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
За това е много важно да се тренират бойни спортове Сигнализирай за неуместен коментар