Благородно: ММА боец създаде спортна зала за деца с увреждания

Светослав Захариев е световен и европейски шампион по граплинг

17.07.2020 | 09:24 Редактор: Искра Ангелова

Зала, оборудвана с уреди, пригодени за инвалидни колички, е сбъдната мечта на един силен русенец.

Светослав Захариев е известен MMA боец - световен и европейски шампион по граплинг. След жестока катастрофа остава прикован в инвалидна количка. След години борба и рехабилитация Сисо намира призванието си - да помага на деца с увреждания.

"Идеята за залата дойде преди година и половина-две, понеже след като възстанових и двете си ръце, защото след катастрофата имах само една ръка, другата не работеше, започнах да тренирам фитнес. Много често се налагаше да имам нужда от двама-трима човека, които да ме изместят на даден уред, видях тази липса и потребност от това да има зала, в която да може да се тренира от инвалидна количка", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Залата е изградена изцяло безвъзмездно със средства от благотворителен концерт и много дарения от цялата страна.

"С търсене и хлопане започнахме да събираме средства. Благодарение на община Русе и общинското предприятие "Спортни имоти" започнахме да търсим помещение. Намерихме тази зала и започнахме да работим върху това, сега в карантината я завършихме. Има специализирани уреди, които не съм виждал в България. Може да тренираш от инвалидната количка. Деца с церебрална парализа или с други увреждания да могат да тренират свободно", допълни Сисо.

Сред първите ползватели на залата е 14-годишният Божидар. Той се ражда в края на шестия месец, едва 970 грама. След установяване на уврежданията му той претърпява 12 операции. Рехабилитацията обаче не му е достатъчнa.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Браво на този човек - много благородно дело. Сигнализирай за неуместен коментар