САЩ затаяват дъх: Байдън с 253 гласа срещу 214 за Тръмп

Броенето на бюлетините в ключови щати продължава

06.11.2020 | 13:38 Редактор: Юлия Христова

Трети ден САЩ осъмнаха без ясен победител от президентската надпревара.

Кандидатът на демократите Джо Байдън бавно се приближава до Белия дом с 253 електорски гласа срещу 214 за републиканеца Доналд Тръмп. Байдън също така поведе в ключовия щат Джорджия. При преброени 99 процента от бюлетините той има 900 гласа повече от републиканеца-президент.

Броенето на бюлетините обаче в ключовите щати Джорджия, Пенсилвания, Невада, Аризона и Северна Каролина продължава. Продължават да валят и обвиненията и съдебните искове от страна на републиканците в изборни измами и манипулации. На места имаше и протести.

Джо Байдън поведе в ключовия щат Джорджия, който го приближава до заветните 270 електорски гласа и победа в надпреварата за Белия дом. Кандидатът на демократите изглежда уверен в своя триумф над Доналд Тръмп.

"В Америка гласуването е свещено. Така хората от тази нация изразяват своята воля. Не друг и не друго избира президента на Америка. Затова всяка бюлетина трябва да бъде преброена и точно това ще видим в момента", каза Байдън. 

Разликата в резултатите на двамата в решаващите щати е минимална, а броенето на бюлетините продължава с пълна сила. Президентът Доналд Тръмп не отстъпва от убеждението, че преднината на демократите се дължи на манипулации с бюлетините пуснати по пощата. 

"Ако преброите законните гласове, аз печеля лесно. Ако броите незаконните гласове, те се опитват да ни откраднат изборите. Ако броите гласовете, които пристигнаха много късно, ние ги следим много внимателно, но много пристигнаха късно", посочи Тръмп.   

Според Washington Post забавяне в предаването на бюлетините от пощите в действителност е имало. Пощенската служба на САЩ не успяла да достави над 150 000 бюлетини до деня на изборите.

Твърденията за забавяне и изборни измами продължават да провокират недоволството на републиканци в редица щати. В Аризона, където броенето продължава, но Байдън води, привърженици на Тръмп излязоха на протест, настоявайки че се прави опит изборите да бъдат откраднати.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК