Дългият път към Белия дом: Ще реши ли съдът изхода от изборите в САЩ?

Изданието "Форин полиси" направи паралел с българския вот

05.11.2020 | 19:42 Редактор: Юлия Христова

Името на новия американски президент ще стане ясно след дни. Дългият път към Белия дом обаче донякъде е предизвестен. А причините, според икономиста Владимир Каролев, който вече почти три десетилетия след изборния процес в САЩ, са две.

"Първата причина е коронавирусът. Доведе до това да гласуват по пощата. Втората причина е, че тези избори няма да завършат с победа на Байдън. До февруари Тръмп водеше много убедително", казва Каролев. 

Все повече се говори за сценария, при който съдът ще реши изхода от американските избори. 


 
Дългогодишният ни посланик в Съединените щати Елена Поптодорова също казва, че няма да се изненада от намеса на съда, и то по желание на републиканците. 

"Президентът Тръмп още през месец август каза, че изборите ще бъдат спечелени от него, освен ако не бъдат откраднати. Вече сме във фаза откраднати избори. Това се внушава от самия него", посочва тя.

А изданието "Форин полиси" направи паралел с българските избори. 

"Това е смущаващо за нашата държава. Америка може да стигне толкова ниско, колкото са порядките у нас. Фактът, че България е избрана за такова сравнение показва тежък срив у нас, не толкова в Америка", обяснява дипломатът.


 
А защо българите симпатизират така на Тръмп? Според Каролев причините са няколко. 

"Тръмп има едно качество и то се нарича "Право куме в очи". Аз затова най-много го харесвам. Каквото го мисли, го казва. А тези, които не го харесват, или са левичари, или... самовлюбен човек. Това е очеизвадно", смята той. 

Според Поптодорова симпатиите към Тръмп на българите датират от 2016 година, когато той заяви, че иска добри отношения с Русия. 

Едно от най-кратките определения за изборните резултатите е появилата се корица от последния брой на списание "Тайм". Дали списанието ще излезе с нея остава неясно, както все още неясен е изходът от вота. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
yorval
преди 3 години
ИМХО, т.е. според мен Джо Блуждаещият вампирясъл дядо е толкова яко сенилен и попаднал в клещите на АлцХаймера, че щом тия дни представи внучката си за самия свой починал син Боб, нещата стават пределно ясни, сиреч казано по друг начин - аМБициозната черна Камила ще го яхне и тя ще командва парада до края на мандата му, ако доживее да го изкара безпроблемно с оглед на бушуващата пандемиЯ... Разбира се, това е крайно субективно, но пък бая близо до РЕАЛното близко бъдеще. Сигнализирай за неуместен коментар