България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Изборите в САЩ: Голямата драма предстои, сега - затишие пред буря

Коментар на геополитическия анализатор Боян Чуков и журналиста Михаил Кръстев

05.11.2020 | 09:08 Редактор: Ивет Арабова

Преминаха изборите за 46-ия президент на САЩ. На няколко пъти Тръмп и Байдън сякаш поемаха водачеството при спечелването на електорални гласове от отделните щати. Обвинения за фалшификация и заплахи за съдебни битки също не липсваха в изборния ден.

Кой ще е следващият стопанин на Белия дом?

"Ситуацията не е изненадваща. Гласуването по пощата смущаваше Тръмп много силно. По неясни причини през нощта, тези които брояха в щатите с губернатори демократи, спряха да броят. За да бъдат едни избори демократични в Европа, трябва да има международни наблюдатели. За цяла Америка наблюдателите са 40 човека", каза геополитическият анализатор Боян Чуков в ефира на "България сутрин".

Той добави, че в момента се вижда едно затишие пред буря и стигне ли се до сблъсък, всички губят.

"Има редица щати, в които преброяването не е приключило. В много от тях нещата са на кантар. Най-важните щати, които трябва да са анализирани, са Пенсилвания и Аризона. Аризона е традиционно републикански щат, а много рано бе обявен в полза на Джо Байдън. Това са два от щатите, където изходът от преброяването ще реши битката", отбеляза журналистът Михаил Кръстев, част от Института за дясна политика, в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му драмата ще остане още дълго време. Според Кръстев републиканската партия има своите основания да се съмнява в резултатите в някои щати. 

"Доста е вероятно да се стигне до съдебни процеси. Резултатите от пощата се отчитат последни. И двамата обявиха, че печелят изборите. На места има много съмнителни отчитания, в Уисконсин се появиха съмнения, че гласовете са повече от гласоподавателите", добави журналистът.

"Ако отидат в Конгреса, тогава всеки щат има право на един представител, а щатите, в които печели Тръмп, са повече и нещата не изглеждат толкова еднозначно. Има косвени признаци, че се очакват сблъсъци", посочи Боян Чуков.

Михаил Кръстев подчерта, че тепърва предстои голямата драма и правните съветници на двамата президенти са готови да действат. Според него, ако има преднина от едва няколко електорални гласа в Колегията, републиканците няма да имат основание да не търсят своите права по съдебен път.

"Тръмп е по-полезният кандидат за България - той е един буфер между американския политически елит и режима на Ердоган в Турция", категоричен бе журналистът.

Боян Чуков от своя страна допълни, че за България и за Балканите има разлика между Тръмп и Байдън.

"Джо Байдън е привърженик на "зелената" енергия. Зад Доналд Тръмп стоят нефтените компании и класическата енергия. В момента на Балканите върви битка за класическата енергетика. В единия случай ще се фокусираме върху инициативата "Три морета". Гръцката православна църква, която е много мощна в САЩ, 100% гласува за Джо Байдън", заключи геополитическият анализатор.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
0 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 2 месеца
3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 месеца
2
0 rate up comment rate down comment 0
v
преди 2 месеца
Следващия път като каните коментатори е добре не всички да са поддръжници само на едната страна, ако имате претенции за обективност. Твърдението на този "геополитически анализатор" - "По неясни причини през нощта, тези които брояха в щатите с губернатори демократи, спряха да броят", отново не е истина. Всеки щат има закони, броенето не е спряно, ще продължи още дълго време и няма никакви неясни причини. Представяте неистини като факти и това е едно изключително тенденциозно интервю. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
v
преди 2 месеца
Непрекъснато повтаряте, че и двамата кандидати са обявили победа, което не е вярно: Байдън: "...on course to win the election", което се превежда "на път да спечелим изборите"; Тръмп: "Frankly, we did win this election.", което се превежда "ние спечелихме изборите". Предполагам, че сте в състояние да направите разлика между двете изказвания и да направите изявление, че не предавате точно фактите. Сигнализирай за неуместен коментар