Джо Байдън уверено крачи към заветните 270 гласа. Тръмп: Това са манипулации!

Развръзката на оспорваната битка зависи от няколко ключови щата

05.11.2020 | 18:56 Редактор: Искра Ангелова

Резултатите от президентските избори в Америка вървят по ръба на бръснача. Засега дeмократът Джо Байдън води с 243 електорски гласа пред Доналд Тръмп, който има 214. 

Няколко щата, където гласовете все още се броят, ще определят кой ще излезе победител от битката за Белия дом. На места разликата между двамата е почти стопена. 

А неизвестните от изхода на вота доведоха до страх, гняв и дори напрежение сред поддръжниците на двамата кандидати. 

След поредна дълга нощ на броене и очакване, американците отново ще трябва да проявят търпение преди да разберат кой ще бъде следващият им президент. Кандидатът на демократите Джо Байдън все по-уверено се приближава до 270-те гласа, които ще му гарантират президентския пост.  Самият той също изрази увереност, че Белият дом е негов. 

Ясно е, че печелим в достатъчно щати, за да достигнем до 270 електорски гласа. Не съм тук, за да обявя, че сме победили. Но съм тук да съобщя, че вярвам, че когато броенето приключи, ние ще сме победителите", заяви Байдън.

Развръзката на оспорваната битка между Тръмп и Байдън сега зависи от няколко ключови щата. На места като Джордия и Невада разликата в резултатите е минимална, което допълнително покачва напрежението. 

За Доналд Тръмп обаче преднината на демократите се дължи само на едно - изборни измами и манипулации. Щабът му дори заведе искове, с които поиска повторно преброяване на гласовете в Уисконсин и спиране на обработването на бюлетините в Пенсилвания и Джорджия. 

"Нито един републиканец не е допуснат до види тези бюлетини от пощите. Те могат да са от Марс или да са от щаба на демократите", каза Руди Джулиани.

Привържениците му също са убедени в наличието на нередности при преброяването. 

Вижте повече в репортажа на Павел Хаджиев и Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК