Байдън е близо до победата, Тръмп с жалба срещу преброяването в 3 щата

Демократът Джо Байдън все по-уверено стига до 270-те гласа, които ще му гарантират място в Белия дом

05.11.2020 | 13:33 Редактор: Ралица Братанова

Демократът Джо Байдън все по-уверено стига до 270-те гласа, които ще му гарантират място в Белия дом. Засега Байдън има 243 електорски гласа, а сегашният президент - 214. 

Според различни източници точките за демократа са дори 264. От изборния щаб на Доналд Тръмп са внесли жалба срещу преброяването на гласовете в Мичиган, Джорджия и Пенсилвания, като в последните два той има преднина. Засилват се и обвиненията за това кой се опитва да открадне изборите.

Пътят към Белия дом се оказа по-дълъг, а в навечерието на изборите нищо не предвещаваше това, което стана две денонощия по-късно. Джо Байдън спечели в ключовите щати Мичиган и Уисконсин. 

Байдън води пред Тръмп с близо 120 000 гласа при почти пълно преброяване на гласовете в Мичиган. През 2016 година Тръмп водеше там с малко над 10 000 гласа. 

Оспорван се оказа щатът Джорджия с 16 електорални гласа. Тръмп обяви победа, но после щабът му заведе жалба за спиране на преброяването на гласове. Изборните служители в щата обаче обявиха, че ще продължават да броят и се надяват да завършат до края на вечерта. 

Преднината на Джо Байдън в Аризона започна да намалява. Едни от най-големите световни медии - "Асошиейтед прес" и Fox News, вече обявиха, че Байдън печели там. 

А около основната сграда, в която се броят бюлетини, се събраха протестиращи поддръжници на Тръмп. Полицията затегна кордона около зданието. Републиканските избиратели бяха недоволни и от това, че редица медии обявиха Байдън за победител в щати, в които разликата между двамата беше малка

В същото време хиляди демонстранти срещу президента Тръмп излязоха по улиците в много градове в САЩ с искане за пълно преброяване на бюлетините на президентските избори, чийто резултат все още не е ясен. Такива демонстрации имаше от Ню Йорк до Сиатъл. 

Но едно е ясно - и Байдън, и Тръмп се готвят за дълги процеси. А засега републиканци губят голямото мнозинство в Сената. Демократите изравняват силите там и традиционно продължават да владеят камарата на представителите.

Вижте още в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Не се пуска лесно кокала...ха,ха... Сигнализирай за неуместен коментар