Оспорването в съда на резултата от вота в САЩ - много вероятно

Според Милен Керемедчиев ще минат няколко дни преди да има конкретика за резултатите

04.11.2020 | 21:50 Редактор: Ралица Братанова
Оспорването в съда на резултата от вота в САЩ - много вероятно

Рекордната избирателна активност в Съединените щати е нож с две остриета. И макар още да не е приключило преброяването на гласовете в няколко щата, вече е ясно - това са най-оспорваните избори.

"Изненада е толкова малката дистанция между двамата. Байдън не успя от самото начало да си подсигури решителна победа. 7 са щатите, в които все още броят бюлетини", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него ще минат няколко дни преди да има конкретика относно резултатите от изборите.

"Голяма част от демократите гласуваха по пощата. Те поискаха техните гласоподаватели по-рано и по-бързо да дадат своя глас, докато републиканците натискаха те да гласуват в реално време", посочи още той.

За да бъде избран президентът на Америка, той трябва да има 270 електорски гласа. По думите на Керемедчиев, ако Тръмп загуби Уисконсин и Мичиган, математически няма да успее да събере достатъчно гласове, за да достигне 270.

Гостът в студиото изтъкна, че е голяма вероятността за оспорване на изборите по съдебен път.

"Това е защото за първи път се пробва тази система за реално гласуване по пощата", категоричен бе експертът пред Bulgaria ON AIR.

Бившият зам.-външен министър направи и няколко заключения относно изборите.

"Пътят на Джо Байдън към Белия дом изглежда по-вероятен, отколкото на Тръмп. Видя се, че гласовете не бяха на расова основа. В самите си партии и двамата кандидати не печелят 100% подкрепа. Видимо е, че младите хора гласуваха повече за либералите или не гласуваха изобщо", посочи Керемедчиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК