Вотът в САЩ очерта разделителните линии - пандемията и икономиката

Тръмп е подкрепен от белите мъже без висше образование в провинцията, Байдън - от цветнокожите, жените и висшистите в големите градове

04.11.2020 | 12:55 Редактор: Тодор Петров
Вотът в САЩ очерта разделителните линии - пандемията и икономиката

Портретът на Америка, разкрит на президентските избори, е на един от най-дълбоко разделените нации, между мъже и жени, между бели и цветнокожи, жители на градове и провинции, завършили колеж и на тези без образование, както и на тези с различни виждания относно пандемията на коронавирус и предотвратяване на допълнителни щети за икономиката. Това пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Национално проучване на избирателите показва, че президентът Тръмп е най-силно подкрепен от мъжете, белите гласоподаватели без висше образование, жителите на провинциални райони и онези, които са мнение, че правителството трябва да приоритизира икономиката, дори и това да увеличи разпространението на коронавируса.

Демократът Джо Байдън беше по-силно облагодетелстван от подкрепата на жени, градски жители и тези от предградията, както и бели избиратели с висше образование. 

Проучването на AP VoteCast, което включва над 100 000 регистрирани гласоподаватели на национално ниво, не се опитва да предскаже победителя в състезанието. Но анкетата очертава много подробно сложната мозайка на американския електорат през 2020 г., който се очаква да счупи рекорда за избирателна активност преди четири години, когато над 136 милиона бяха гласували в президентската надпревара.

По основен въпрос на кампанията - балансиране на разпространението на пандемия, довела до над 230 000 регистрирани смъртни случая в САЩ, спрямо по-нататъшни щети за икономиката, около 6 от всеки 10 гласували заявиха, че е по-важно да се ограничи разпространението на болестта, докато около 40% казват, че ограничаването на допълнителни щети за икономиката е с приоритет. 

Сред онези, които смятат, че главният приоритет на федералното правителство трябва да бъде намаляване на разпространението на Ковид-19, около осем на всеки 10 подкрепят Байдън. 

Относно политиката на Тръмп в отговор на коронавируса почти 6 от 10 гласоподаватели на национално ниво са заявили, че не одобряват свършената от него работа, докато около 4 от 10 го подкрепят.

На фона на нарастващата вероятност за забавяне на броенето на гласовете, една четвърт от гласоподавателите посочват, че са много уверени, че резултатите ще бъдат отчетени точно, а малко повече от 40% ще поставят под съмнение резултатите. 

Според проучването Тръмп е спечелил по-голям дял от белите гласоподаватели в национален мащаб - 52% на 46%, докато Байдън е спечелил подкрепата на девет от 10 избиратели сред чернокожите.

Сред латиноамериканците Байдън печели приблизително две трети от гласовете на национално ниво. Тръмп получава силна подкрепа в провинциалните щати, като 62% са гласували за него в сравнение с 36% за Байдън.

Избирателите без висше образование са най-склонни да подкрепят Тръмп, като 48% от тях са гласували за него. Байдън получи подкрепата на 60% от тези с висше образование.

Байдън има 18-процентно предимство сред жените. Мъжете бяха по-тясно разделени, като 49% подкрепят Байдън, а 48% - Тръмп. Байдън също получи по-голяма подкрепа на избиратели на възраст между 18 и 29 години - 63% спрямо 33% за Тръмп.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
И двамата не ми харесват, но Байдън една идея по-става Сигнализирай за неуместен коментар