Кой за кого ще гласува: Средната класа избира Байдън, по-възрастните - Тръмп

Решаващ ще бъде изборът на чернокожите

03.11.2020 | 18:56 Редактор: Ралица Братанова

Доналд Тръмп успя да докаже, че социологическите проучвания могат да грешат. Ще го докаже ли и сега, ще стане разберем в изборната нощ. Но едно е ясно - част от електората му вече се ориентира към демократа Джо Байдън. 

Според професор Мермески, който беше и преводач на срещата на Доналд Тръмп с Бойко Борисов миналата година, малцинствата са заживели по-добре при републиканеца. 

На последните избори подкрепата на младите хора е била за демократите – най-вече тези между 18 и 29 години. Кандидатите на демократите се радват и на подкрепата на избирателите с най-високите и в същото време ниски доходи. 

А близо половината гласуващи за демократите на междинните избори 2018 бяха са такива с висше образование. 

Преди четири години жените от предградията или т.нар. средна класа дадоха шанс на Тръмп. Но сега същите ще гласуват за Байдън, или въобще няма да гласуват. А по-възрастните избиратели продължават да бъдат най-лоялната възрастова група на Републиканската партия. 

Републиканците имаха по-голяма подкрепа и сред испаноезичните гласоподаватели. Протестантите също подкрепят силно Тръмп.

Решаващ ще е и гласът на чернокожите след антифа движенията и протестите срещу расизма. 

Засега обаче едно е ясно - различните алгоритми за предвиждане на изборните резултати, които предрекоха, че Тръмп ще влезе в Белия дом през 2016 година, сега са единодушни - Байдън ще е новият президент.

Снимка: БГНЕС

Вижте още в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК