Часове до президентския вот в САЩ: Байдън води в проучванията

Ключови ще бъдат няколко щата

03.11.2020 | 14:02 Редактор: Искра Ангелова

Америка избира президент. Часове преди началото на изборния ден: рекорден брой американци вече гласуваха предварително по пощата. 

Засега демократът Джо Байдън води в проучванията пред републиканеца Доналд Тръмп, но заради спецификите на американската избирателна система народният вот не е толкова решаващ, колкото електорските гласове - т.е. тези, които носи всеки щат. Затова и ключови са няколко щата.

 До последно и двамата кандидати се включиха в истински предизборен маратон.

Доналд Тръмп се впусна в маратон от митинги в края на кампанията в опит за втори път да опровергае прогнозите, както го направи преди четири години, побеждавайки Хилари Клинтън. 

Сега Джо Байдън също води в проучванията. В щаба му обаче имат притеснения, тъй като подкрепата за кандидата на демократите е стигнала пик в средата на октомври и оттогава е тръгнала надолу. 

Затова пък рейтингът на Тръмп расте. Той си е поставил за цел да мобилизира електората си с последна блицобиколка в така наречените колебаещи се щати в 10 предизборни митинга за два дни. 

Първите резултати могат да станат ясни още в четвъртък. Но вотът в някои оспорвани щати като Пенсилвания ще се определи след няколко дни. Изборите силно поляризираха обществото и дори доведе до опасения от избухване на гражданско неподчинение.

Снимка: Bloomberg.com

Вижте още в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК