България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тръмп налагал модела на Дивия запад - всеки сам да си гарантира сигурността

Коментар на политолога доц. Румяна Коларова

03.11.2020 | 09:50 Редактор: Георги Камарашев

Тръмп срещу Байдън. Кой ще е следващият президент на САЩ?

"Позицията на Тръмп по отношение на ЕС е да се държи на дистанция и да защитава еднозначно американските интереси. По принцип, линията на демократите е свързана с ценностите на либералната демокрация - отстояването им, налагането им. Традиционните общества навсякъде се бунтуват срещу това. Когато говорим за традиции и християнска идентичност, трябва да имаме предвид, че всички затворени християнки общности в САЩ се обявиха срещу Тръмп", заяви политологът доц. Румяна Коларова в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ демократите в САЩ отстояват идеите за равенството и толерантността и това ще бъде водещ мотив за тях. Тя изтъкна, че в заключителната си реч Байдън е подчертал, че най-важното за него е отстояването на основните американски ценности - толерантността и равенството.

Според нея коронакризата е поставила един много важен проблем - за заплахите и уязвимостта на нашите общества като цяло.

"Тя постави проблема за достъпността на публичните ресурси. Това е най-важният проблем на всяка политика", коментира доц. Коларова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че американският държавен глава Доналд Тръмп е привърженик на "модела на Дивия запад".

"Като цяло моделът, който Тръмп налага, е моделът на Дивия запад. Всеки сам си гарантира сигурността - това е принципът, който Тръмп следва. Ти можеш да следваш тази политика в едно общество, което е достатъчно богато и добре уредено. Но когато имаш такъв тип заплаха като Ковид-19, нещата стават несигурни", подчерта доц. Коларова.

Политологът изрази мнение, че за администрацията на Тръмп България е изиграла ключова роля заради Израел. Тя отбеляза, че страната ни геополитически трябва да се налага като част от ЕС. Трябвало да се налагаме не като периферия и като Изток, а като приобщаващ фактор.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Милковски
преди 3 години
Модел на дивия запад? Руми,що не забъркаш някоя манджа ( ако няма с какво да се занимаваш)? Сигнализирай за неуместен коментар