България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Проф. Мермерски: Нещата в САЩ са на ръба, прогнозирам, че ще е Тръмп

Демократите опитали да направят така, че изборите да са референдум

04.11.2020 | 08:36 Редактор: Юлия Христова

Глобалното влияние на американските избори не е вестникарско клише. Дори първичните нагласи и еуфорията около вота раздвижиха световните икономически борси, накараха хората да залагат рекордни суми за победител в битката, а медии и държавни ръководители по цялото земно кълбо с трепет да очакват финалният резултат и името на 46-ия президент.

Сбъдват ли се солидните шансове за успех, които Тръмп сам прогнозира преди дни или пък фаворитът на социолозите - Джо Байдън, има преднина?

Нещата са на ръба. Започва да пристига отчетът за изборната колегии от щатите, които ще определят президента за следващия мандат. Прогнозирам, че ще е Доналд Тръмп. Това каза за "България сутрин" ученият, изобретател и официален преводач на срещата между Тръмп и Борисов - проф. Йонко Мермерски и допълни:

"Има да се боят доста гласове, но напрежението нараства. Започваха да викат специалисти по право,  адвокати, защото, може да се стигне до броене на гласове една седмица. Щатите, които ще определят резултата от вота са Джорджия, Пенсилвания и Мичиган. Може да има бунтове по улиците и колкото повече време след изборите нямаме президент, толкова повече тези групи ще имат възможност за вандалски прояви".

По думите му до момента единствената изненада е щатът Аризона, където все още имало около 800 000 непреброени гласове.

"В Джорджия и Северна Каролина Тръмп води убедително. За втори път прогнозиращите са далеч от резултатите. Всичките президентски избори се основават на уравнение, с което работя от много години. В него отнемам 3% от демократите и давам на републикаците", обясни той за Bulgaria ON AIR. 

Според проф. Мермерски демократите опитали да направят така, че изборите да са референдум, но се пропускало че Тръмп имал много точки, в които е бил успешен.

"Направи така, че да има дефибрилатори не само за САЩ, но и за Европа в месеците, когато започна пандемията. Демократите нямат кауза, нито за мерките за сигурност, нито за миграцията и те се хванаха за историята с Ковид", допълни той.

Имало и възползване от ситуацията. 

"Ако Тръмп спечели, ще има 1-2 дни протести и ще се потушат нещата, а ако е Байдън, ще ума бунтове и насилия, на които той казва "мирни протести". А след това те няма да могат да им се противопоставят", допълни той.

По думите на учения е вероятно Тръмп да спечели дори без гласовете на щата Филаделфия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК