След 14 г. чакане: В Атина отвори врати първата джамия

Първите вярващи, прекрачили прага ѝ, спазваха всички правила за социална дистанция и лична защита

03.11.2020 | 21:01 Редактор: Георги Камарашев
След 14 г. чакане: В Атина отвори врати първата джамия

Първата официална джамия в Атина отвори врати вчера, за да приеме за молитва мюсюлманите, които от 14 г. очакват да приключат бюрократичните процедури за отварянето ѝ, съобщава в. "Катимерини".

"Дългогодишните усилия на различните правителства от 2006 г., когато бе приет Закон 3512, вече приключиха. Гърция изпраща ясно послание вътре и вън от страната за демокрация, религиозна свобода и уважение", заяви главният секретар на дирекцията по вероизповеданията Йоргос Каландзис.

Първите вярващи, прекрачили прага ѝ, спазваха всички противоепидемични мерки, въведени от здравните власти заради коронавирусната пандемия.

Православната църква в южната ни съседка активно се противопоставя на отварянето на джамия в Атина от 1979 г. Едва през 2006 г. правителството прие закон, позволяващ това, информира "Монитор".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Оп, оп, оп
преди 3 години
Де са е чудо видяло грък и турчин да са обичат .Разделиха Кипър без да ги канят ,сега наред са моретата ,турците където стъпят *** за нейна собственост .Света София от Бога извисена и тя ще надживее Турция Сигнализирай за неуместен коментар