Сигурните симптоми за Ковид-19 - загуба на обоняние и вкус

Това устанoвиха учени от Лондонския университетски колеж

02.11.2020 | 11:36 Редактор: Тодор Петров
Сигурните симптоми за Ковид-19 - загуба на обоняние и вкус

Температура, кашлица, загуба на вкус и/или обоняние, хрема, главоболие, болки в гърдите, крайниците или гърлото, затруднено дишане - това са симптомите, които говорят за евентуална зараза с коронавирус. 

Повечето от тях обаче не могат да бъдат сигурен знак за заболяване от Ковид-19, тъй като се проявяват и при грип или най-обикновена настинка.

Учени от Лондонския университетски колеж установиха, че два от тези симптоми може да се разглеждат като сигурен признак за зараза с коронавирус: загубата на вкус или обоняние. Учените са стигнали до този извод след обстоен анализ на данни от здравните центрове в Лондон, предаде "Дойче веле"

При близо 80% от пациентите, които се оплаквали от внезапна загуба на обоняние или вкус, учените са установили наличието на антитела. Друго тяхно заключение е, че 40% от хората, загубили вкуса или обонянието си в резултат от зараза с коронавирус, не са имали нито кашлица, нито повишена температура.

Загубата на обоняние е по-надежден признак за зараза с коронавирус, отколкото загубата на вкус: при хората с внезапна загуба на обоняние вероятността за наличие на антитела е три пъти по-голяма, отколкото при пациентите, оплакващи се от загуба на вкус. 

"Затова най-важното послание гласи: всеки, който установи, че не усеща миризмите, с които се сблъскваме всеки ден, като например миризмата на лук, чесън, кафе или парфюм, трябва незабавно да се самоизолира и да се подложи на тест за коронавирус", казва Рейчъл Батърхем от британския изследователски екип.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


7
0 rate up comment rate down comment 0
iren ivanova
преди 3 години
Към номер 6. Аз разбрах,че загубата на обонянието е най верния симптом, а другите,които те и вие изброихте, не са толкова сигурни,защото могат да се срещнат при всеки друг вирус или настинка. На мен ми стана по интересно връщането на обонянието,което не се връща при някои болни от короната и защо се случва. Сигнализирай за неуместен коментар
6
10 rate up comment rate down comment 10
Вили
преди 3 години
Значи като ти е запушен носа от синузит, боли те глава, имаш хрема, кашляш, и вадиш гной, значи си болен от ковид. Мръсни крадливи и лъжливи ***. Сигнализирай за неуместен коментар
5
10 rate up comment rate down comment 4
Rusislava
преди 3 години
То всичко изкарахте корона вирус Сигнализирай за неуместен коментар
4
14 rate up comment rate down comment 5
Амберита
преди 3 години
Така. Всяка есен има вирус, който е свързан със загуба на обоняние и вкус. Като цяло по всяко време човек може да развие всеки вирус независимо от сезона на размножаването му. Но искам цялата аудитория да разбере, че ако има хрема и отиде на лекар, прави се psr тес и се установява, че си болен от коронавирус. Пратила съм си. Моля, повярвайте. Пазете се, че ще трябва да стоите 14 дена вкъщи. Накратко, независимо от симптомите на пациента, той е развил коронавирус, "тестът" е положителен. Сигнализирай за неуместен коментар
3
19 rate up comment rate down comment 5
Симона
преди 3 години
А защо тези учени не казват,че обоняние при доста хора не се връща и не се възстановява обратно на 100%,в най добрия случай максимум около 30% и едвам долавяш само силна миризма като парфюм и то само първите няколко минути,и че не никакви лекарства не помагат да се възстанови ??!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
31 rate up comment rate down comment 5
анонимен
преди 3 години
Интересно ми е как хем да се изолирам, хем да отида дас направя тест? Сигнализирай за неуместен коментар
1
18 rate up comment rate down comment 7
Нина
преди 3 години