Нов симптом на Ковид-19 - оцветява пръстите от червени до лилави

Така могат да останат в продължение на месеци

29.10.2020 | 22:59 Редактор: Искра Ангелова
Нов симптом на Ковид-19 - оцветява пръстите от червени до лилави

"Ковид-пръсти" е състояние на кожата, което според учените превръща пръстите на краката в червени, а след това в лилави. Подпухналите пръсти на краката могат да останат такива в продължение на месеци, съобщава ДЕ24.

Учените подозират, че заболяването обикновено е леко, но се страхуват, че случаите, на които са били свидетели, са "само върха на айсберга". Те казват, че симптомите обикновено се развиват в рамките на една до четири седмици от появата на вируса и са свързани с подуване или промяна на цвета на пръстите на краката. Има и случаи, при които възпалението е продължило повече от 150 дни.

Учените установиха, че приблизително всеки шести човек е с "Ковид пръсти" и се нуждае от болнично лечение, предава "Труд".

Д-р Естер Фрийман, главен изследовател в Международния регистър по дерматология, обясни, че в повечето случаи състоянието изчезва само и е относително меко. Отнема около 15 дни средно. Но има и пациенти, при които продължава с месеци. Смята се, че около 16% от пациентите трябва да бъдат хоспитализирани.

"Мисля, че това повдига много въпроси за това какъв вид възпаление се случва - има ли възпаление другаде в тялото? Все още не знаем отговора. Кожата може да се разглежда като прозорец към останалата част от тялото, защото това е възпаление, което можете да се види - и може да показва възпаление другаде“, каза специалистът.

Данните са предоставени от лекари, лекуващи пациенти с кожни проблеми в десетки страни по света. Те ще бъдат представени тази седмица на конгреса на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV) в Швейцария.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 8 месеца
Една жена разказваше, че позеленяла Сигнализирай за неуместен коментар