Намирането на жилище на изгодна цена в столиците на ЕС е все по-трудно

Жителите с най-добър достъп до зелени площи имат най-голямо удовлетворение от тях

01.11.2020 | 09:15 Редактор: Юлия Христова
Намирането на жилище на изгодна цена в столиците на ЕС е все по-трудно

Северът получава по-висока оценка от Юга за чистотата на въздуха Хората в големите градове в Европа повече се оплакват от достъпа до здравни услуги, от бавната администрация и от нивата на шум.

Удовлетворени са обаче от градския транспорт, заради който използват по-рядко личните си автомобили. Типично за столиците на ЕС е трудното намиране на изгоден дом. Като цяло 9 от 10 от градските хора в Европа са удовлетворени от живота си.

Процентът е по-висок в нестоличните градове и понисък в градовете с повече от 1 милион жители. Водещи в класациите по различни показатели са малки и почти непознати градове. Проучването се опитва да отговори на много въпроси, свързани с градския живот на Стария континент, и да обобщи тенденциите и резултатите. Улавят се преживяванията на хората, като опита им със случаи на престъпления и дали се чувстват в безопасност, разхождайки се сами през нощта. Тези резултати трябва да помогнат за определяне на приоритетите в политиката на сближаване.

“В градовете живеят около 40%от населението на ЕС. Те са на първа линия в някои от най-острите предизвикателства в Европа. Инфекцията от Ковид-19 например пристигна първо в най-големите и свързани градове в Европа, като Милано и Мадрид, преди да се разпространи в по-малки центрове и селски региони. Следователно е изключително важно да сме наясно с нуждите на хората, живеещи в градовете, и да ги оставим да ръководят нашите политики”, каза при представянето на доклада Елиза Ферейра, еврокомисар по сближаването и реформите.

100-те страници данни са разделни на 7 тематични глави, разглеждащи различни аспекти на европейския градски живот, и това, което чувствата, възприятията и мненията на жителите биха могли да ни кажат за реалността на място.

Ето основните изводи:

Удовлетвореност от живота в града 

Най-голямо удовлетворение показват градовете в Северна Европа. Но най-големият процент на подобрение през последните 5 години по отношение на удовлетворението е в Източна Европа. Намиране на работа, изкарване на прехраната 50% от анкетираните смятат, че е лесно да се намери работа в градовете на запад и север в  сравнение с 20% в градовете на юг. На жителите на скандинавските столици им е трудно да открият дом на изгодна цена.

Мнението на хората е обратно що се отнася до удовлетворението от финансовото състояние, което е по-лошо в Атина и най-добро в Скандинавия.

Здравословен град - качество на въздуха, ниво на шум, чистота

Резултатите от доклада показват, че близо 2/3 от гражданите на европейските градове са доволни от нивата в техните градове. Най-високото удовлетворение от качеството на въздуха е в нестоличните градове, а Северът получава по-висока оценка от Юга. Най-малко доволни са хората в балканските столици, а най-доволни са в Дъблин. Най-удовлетворени от чистотата са жителите на Люксембург, а най-малко в Рим и Палермо.

Безопасен и приобщаващ град

Повечето хора се чувстват в безопасност в малките градове и отново удовлетворението е по-високо в северните и западните спрямо южните. Скандинавските населени места отчитат най-голямо доверие в другите и сигурност за разходки сам. Нестоличните градове се считат за по-добри за младите семейства и отглеждането на деца, като Лайпциг и Брага заемат челни позиции. Колкото по-голям е градът, толкова по-малко са хората, които смятат, че това е добро място за млади семейства с деца.

В градове с 250 000 жители или по-малко, 89% от жителите смятат, че техният град е добро място за старт на живота. Делът на хората, които спокойно гледат децата си в града, спада до 76% за населените места с между 1 и 5 милиона жители и 65% за 3-те града с 5 милиона жители.

Природа и удобства

83% от европейците са доволни от културните съоръжения в своите градове. Южна Европа е най-малко доволна. В малките градове хората се чувстват и по-спокойни и са по-задоволени от културния живот, макар в големите да са съсредоточени повече културни институции, предлагащи по-богата програма, и да са снабдени с видеонаблюдение. Жителите с най-добър достъп до зелени площи имат най-голямо удовлетворение от тях, като най-добрият тук е Люксембург, пише "24 часа".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК