Европейските столици призовават за мобилизация заради Brexit

Вчера британският премиер изпрати две противоречиви писма до ЕС

21.10.2019 | 14:27 Редактор: Юлия Христова

Нов сблъсък между правителство и парламент се очаква днес във Великобритания. Премиерът Борис Джонсън ще внесе отново в Камарата на общините сделката за Брекзит, която Лондон и Брюксел сключиха миналата седмица.

Приемат ли новото споразумение за Brexit или не – този въпрос иска да зададе на депутатите премиерът Борис Джонсън. Ще се стигне ли обаче до вот – решението е в ръцете на председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу. Според британските медии той почти сигурно ще се позове на правилата и няма да разреши гласуване. Въпреки това, правителството настоява: няма повече да отлага.

Очаква се днес Джонсън да внесе в парламента и законопроект, уреждащ всички въпроси около развода между Лондон и Брюксел. Целта на правителството е той да бъде разгледан и одобрен до края на седмицата. Това обаче изглежда трудно постижимо. Опозиционните партии вече готвят десетки промени.

И докато институционалната битка в Лондон се разгаря, сред европейските дипломати се говори, че лидерите обмислят да дадат на Острова "гъвкава" отсрочка. Това означава отлагане с толкова време, колкото е нужно на британския парламент, за да приеме цялото необходимо законодателство за Brexit. Все пак от европейските столици призовават за мобилизация.

А шотландският върховен съд ще преценява дали Джонсън е спазил закона в кореспонденцията си с Брюксел. Вчера британският премиер изпрати две противоречиви писма до Евросъюза – едното с искане за отлагане на Брекзит, другото – отричащо искането.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК