Липсата на спестявания ни носи усещане за бедност и страх

Образованието би могло да даде добра възвращаемост

27.10.2020 | 15:13 Редактор: Тодор Петров
Липсата на спестявания ни носи усещане за бедност и страх

В съзнанието ни винаги има вина – че трябва да оставим нещо, или всъщност много – за нашите деца. Подобно на книгите за самоусъвършенстване, целта на проучванията за удовлетвореността за пенсиите е да ни накара да се чувстваме ужасно. 

Усещане за бедност и страх: не сме спестили достатъчно, защото сме късогледи и ни липсва самоконтрол, нямаме план за пенсионирането ни и става все по-късно за него, пише Bloomberg в свой анализ.

Не се изненадвайте, ако онези, които се пенсионират през 2035 г., се нуждаят от допълнителни пет или повече години бъдещи доходи само заради дълголетието. Откъде ще дойдат тези пари в среда с ниска доходност? Най-очевидният отговор е, че пенсионирането ще продължи да се отлага. През 1996 г. само 14% американци са смятали, че могат да продължат да работят след 65-годишна възраст. Миналата година делът им е бил 45%.

В Южна Корея, Тайван, Сингапур, Хонконг и Малайзия пенсионерите очакват правителството да играе роля в осигуряването на сигурност на доходите.

Образованието би могло да даде добра възвращаемост. Може дори да е единствената дългосрочна инвестиция, която надвишава представянето на капиталовия пазар. Всъщност това вероятно е планът за пенсиониране, за който се борят много хора от средната класа.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК