Дъблин удря гражданите си с една от най-строгите блокади на Стария континент

В Северна Ирландия всички училища са затворени

19.10.2020 | 17:13 Редактор: Искра Ангелова
Дъблин удря гражданите си с една от най-строгите блокади на Стария континент

Ирландия въвежда днес едно от най-строгите извънредни положения в Европа, след като Дъблин поднови усилия да се ограничи разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Кабинетът на премиера Майкъл Мартин трябва да заседава днес, като по време на министерската среща ще бъдат финализирани противопандемичните ограничения. Здравните власти в ирландската република препоръчаха преминаване към най-строгото ниво на блокиране - ниво 5, вследствие на рекордните ръстове на заразени с Ковид, които не са били отчитани от първата вълна на пандемията.

По-голямата част от страната вече е обект блокиеане от ниво 3, което ще бъде покачено до 5, като магазини от несъществено значение и всички барове ще затворят, а пътувания от повече от 5 километра (3 мили) от дома ще бъдат ограничени.

"Ниво 3 не работи", коментира министърът на висшето образование и бивш министър на здравеопазването Саймън Харис пред ирладнската RTE в неделя, добавяйки, че правителството ще предприеме "решителни" и национални действия в понеделник, информира bloombergtv.bg.

Правителствата в цяла Европа засилват мерките за борбата с пандемията. В Лондон влязоха в сила правила, забраняващи на хора от едно домакинство да се срещат с лица от други на закрито, докато в Париж и други осем френски града жителите трябва да останат по домовете си между 21:00 и 6:00 часа в продължение на четири седмици. В Северна Ирландия всички училища са затворени.

Ирландското правителство може да избере комбинация от мерки от ниво 4 и ниво 5 на фона на загрижеността относно икономическите и социалните последици от връщането към почти пълно заключване, съобщиха местните медии. Това може да доведе до затварянето на повечето магазини, но може да се разреши на практикуването на колективни и индивидуални спортни действия на повече от 5 километра от дома.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК