Проучване доказа: Рискът от заразяване по време на полет е много нисък

Само 0,003% от частиците във въздуха са заразни, дори когато самолетът е пълен

16.10.2020 | 12:25 Редактор: Ивет Арабова
Проучване доказа: Рискът от заразяване по време на полет е много нисък

Рискът пътник да е изложен на заразяване с новия коронавирус по време на полет е много нисък, показва проучване на Министерството на отбраната на САЩ. Това е добър знак за авиокомпаниите, които се опитват да се възстановят от тежкия удар на пандемията от Ковид-19, информира Ройтерс.

Данните от проучването сочат, че в зоната, от която вдишва седнал пътник със защитна маска, само 0.003% от частиците във въздуха са заразни дори когато капацитетът на самолета е напълно зает. При теста е симулирано, че в салона има само един заразен сред пътуващите.

Проучването е проведено на борда на Boeing 777 на United Airlines. Изводът от него е, че маските помагат силно да се намали излагането на инфекция, когато някой се изкашля дори ако човек седи на съседното място.

Около 99.99% от частиците са изкарани от салона и филтрирани в рамките на 6 минути заради бързата циркулация на въздуха, ориентираната вертикално вентилация и филтриращата система на самолета.

Изследването стигнало до извода, че за да получи заразна доза от коронавируса, пътник трябва да пропътува 54 часа на борда заедно с носител на Ковид-19.

Миналата седмица производителите на самолети Boeing, Airbus SE и Embraer SA пуснаха съвместна публикация, показваща, че въздушните филтри в кабината ограничават разпространението на вируси върху техните самолети. Техните заключения се основават на изследване на динамиката на флуидите, което симулира как частиците се движат около кабината.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години