Примирие в Украйна. Докога?

Спецчастите отново се опитаха да разпръснат демонстрантите от централния площад в Киев, но бяха изтласкани

20.02.2014 | 12:00
Примирие в Украйна. Докога?

Президентът на Украйна Виктор Янукович съобщи, че е постигнал примирие с лидерите на опозицията, след като през последните два дни загинаха над 26 души в протестите в центъра на Киев, предава ВВС.
В изявление Янукович посочва, че ще започнат и преговори между двете страни, за да се сложи край на кръвопролитията. Няма обаче подробности как точно ще се изпълнява примирието.

Единият от опозиционните лидери – Арсений Яценюк, потвърди информацията от президентството и посочи, че органите на реда няма да правят нови опити за атака на пл. Независимост в Киев, където са основните барикади на демонстрантите.

Повечето от жертвите през последните два дни загинаха по време на тежките сблъсъци между протестиращите и полицията във вторник, както и при последващия опит на силите за сигурност да разчистят площада. Това е и най-кървавото денонощие, откакто започнаха протестите в Украйна през ноември миналата година, след като Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз (ЕС).

Днес е обявен ден на траур за загиналите.

Междувременно Янукович назначи Юрий Илин за главнокомандващ въоръжените сили на Украйна на мястото на Володимир Замана. Украинската армия получи и разрешение да използва оръжие и да ограничава движението, след като властите обявиха извънредни мерки за „борба с тероризма“. Това е специална операция срещу „екстремистите сред протестиращите“ и се провежда в цялата страна. Заради нея са силно ограничени транспортните връзки в Киев и между регионите, съобщава се, че се спират всички автомобили към украинската столица. Метрото в Киев също е затворено.

Заради събитията президентът на САЩ Барак Обама предупреди късно снощи, че ще има тежки последствия за Украйна, ако военните се намесят в ситуацията, която трябва да се реши по мирен път. Външните министри на Франция, Германия и Полша проведоха разговори и инициираха и среща в Брюксел, на която да се обсъдят евентуални санкции срещу Украйна заради насилието.
 Вашингтон обяви междувременно, че държавният департамент на САЩ е отменил визите на още 20 души от управляващите, които се считат за отговорни за насилието.

През нощта, преди Янукович да обяви за примирието, имаше нов опит на силите за сигурност да разчистят централния площад в Киев. Последваха експлозии и нови пожари в района на барикадите. След това спецчастите отново се опитаха да разпръснат демонстрантите, но бяха изтласкани. Според информация на украинското вътрешно министерство протестиращите са нарушили примирието в деня на траур и са използвали оръжие срещу силите за сигурност, както и отровно вещество, съобщи говорителят на ведомството Сергей Бурлаков, цитиран от Dnes.bg.

Според анализатори примирието не означава, че кризата и насилието в Украйна са приключили, тъй като управляващите и опозицията са „твърде далеч едни от други“. Опозиционните сили продължават да настояват за оставка на президента и предсрочни избори, а управляващите – протестиращите да „свалят оръжията“ и да се оттеглят.